Közbel 500 négyzetméteres óriási falfestményt készített a Muralpaint csapata – Marton Ákos és Vinkó Leó – a szegedi Vág utcai fűtőmű falára. A különleges alkotás a VÁROSMETAMORFÓZIS természetvédelmi street art program "Beporzó Hadművelet" kezdeményezéssére a Mondolo Egyesület, a Syngenta Magyarország és a Szegedi Távfűtő Kft. együttműködése keretében.

VÁROSMETAMORFÓZIS

A művészek több mint négy hétig dolgoztak az óriási falfestményen – Fotó: Városmetamorfózis

VÁROSMETAMORFÓZIS

Figyelemfelkeltő street art falfestmény a a városi biodiverzitásért – Fotó: Városmetamorfózis

Az alkotás üzenetéről így fogalmazott a projekt mai sajtótájékoztatóján a VÁROSMETAMORFÓZIS kezdeményezést indító Mondolo Egyesület társalapítója, ifj. Dobai Tibor:

Az ökológiai rendszerek egyik alappillére a beporzó fajok jólléte. A mai virágos növényfajok mintegy 87 százaléka rovarbeporzású, míg a termesztett növényeink 85 százalékának van szüksége rovarok segítségére a szaporodásban – mondta ifj. Dobai Tibor, a VÁROSMETAMORFÓZIS kezdeményezést indító Mondolo Egyesület társalapítója. – Végső soron a teljes mezőgazdasági termelés igen jelentős része nyugszik a beporzó fajok, vagyis a pollinátorok vállán.  A beporzó fajok védelme, támogatása nemcsak a mezőgazdaság számára kiemelten fontos, hanem a nagy népsűrűségű városokban is.

A falfestményen túl a "Beporzó hadműveletben"  tíz helyszínen alakítottak ki virágos méhlegelőt és 5 mellé kihelyeztek egy-egy rovarhotelt is, amely elsősorban búvó- és peterakóhely lehet a rovarok számára.

Városmetamorfózis

Méhlegelő a városban – Fotó: Városmetamorfózis

A biodiverzitás megőrzése és növelése, azon belül is a beporzó rovarok megóvása fontos része a Syngenta fenntarthatósági tervének, a Good Growth Plannek, ezért is csatlakoztunk nagy örömmel ehhez a színes és fontos kezdeményezéshez. A méhlegelők telepítéséhez a vállalatunk által a hazai időjárási és termőhelyi adottságokhoz illeszkedő, célzottan a beporzó rovarok számra kifejlesztett magkeverékünket használták. A méhlegelő mixet hosszú évek óta használjuk pozitív tapasztalatokkal a mezőgazdaságban – mondta Pecze Rozália, a Syngenta felelős és fenntartható üzleti működésért felelős vezetője Európa, Afrika, Közel-Kelet régiókban. – 2009-ben indult Operation Pollinator programunk keretében eddig összesen 40 ezer hektáron telepítettünk élőhelyeket felhasználásával mezőgazdasági termelőkkel, üzemekkel együttműködve hazánkban. Világszerte pedig már 10 millió hektáron használjuk. Ezeket a magkeverékeket a mezőgazdasági táblák szegélyeibe, vagy kevésbé termékeny vagy nehezen művelhető területre célszerű elvetni. A szegélyek nemcsak élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a beporzó rovaroknak, hanem megvédik a termőtalajt az eróziótól és segítik a csapadék beszivárgását a talajba. Sokéves monitoring vizsgálataink alapján megfigyeltük, hogy a rovarok mellett a madarak és az emlős vadállatok számára is megfelelő táplálkozó- és szaporodóhelyet jelentenek ezek a területek.

A projekt a társadalmi szemléletformáláson túl hozzájárul a városi környezet élhetőbbé tételéhez – hangsúlyozta Dr. Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója. – A 2020 tavaszán indult szegedi VÁROSMETAMORFÓZIS street art program a városképbe kevésbé illeszkedő ipari épületeink környezetközpontú újraértelmezését, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza. Ez minden esetben kiegészül a festmény témájához kapcsolódó, a helyi lakosság bevonásával megvalósuló közösségi eseménnyel, mint például fecskefészek készítés vagy szabadtéri mozi. A komplexitását tekintve Európában egyedülálló barnaövezeti rehabilitációs program keretében ezzel együtt már 4 fűtőművünk épületét díszíti óriás falfestmény.