Közismert, hogy a nagyvárosokban sok problémát okoz, amikor heves esőzések során a lezúduló víz a csatornákba ömlik, s ilyenkor a csatornák többnyire nem is tudják befogadni a nagy mennyiségű vizet. Sok helyen igaz, hogy a csapadék mennyisége önmagában elegendő lenne, viszont annak egyenlőtlen eloszlása okoz súlyos problémákat.

Rendszerint a csapadék kétharmada elpárolog, és egyharmada szivárog be a talajba. Az előbbiek szerint a városi térségekben fontos lenne, hogy megakadályozzák a lezúduló víz csatornába ömlését. Helyette teret és időt kell adni a víznek a talajba való alaposabb beszivárgására. Ezért mind nagyobb szerepe van a többfunkciós területeknek (mint a sportpályák, parkok, játszóterek), melyek a csapadékvizet fel tudják fogni (azaz megtartani).

utca, fa

Fontos szerepe van a városok zöldítésének, főleg a fák telepítésének – fotó: Pixabay

Ugyancsak fontos szerepe van a városok „zöldítésének” (főleg fák telepítésének), de az épületek – tetők, homlokzatok – növényekkel való bevonásával/takarásával is a csapadék visszatartásában szép eredményeket lehet elérni. És ezek nemcsak a mind nagyobb értéket jelentő csapadékkal való észszerű és gondos gazdálkodás előnyét jelentik, hanem a városi klíma javítását és egyáltalán a városi környezet védelmét is szolgálják.