A legújabb kutatások szerint a vécéken leöblített és a szennyvíztelepekre juttatott hulladékok jelentősen szennyezik a környezetet, ezzel együtt a vizeinket.

Az egész Földön ez a helyzet

Egy új kutatás bebizonyítja, hogy a világon kapható WC-papírok PFAS-t és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak. A PFAS örök vegyi anyagok több ezer vegyületből álló csoportja, amik a természetben nem tudnak lebomlani - írja a Guardian.

Ha ez az anyag a szennyvízbe kerül, azzal vízszennyezést és rákot is okozhat. Együtt jár továbbá a magzati szövődményekkel, a vese- és májbetegségekkel, illetve az autoimmun rendellenességekkel, hiszen az emberi szervezetből sem ürülnek ki.

21 WC-papír márkát vizsgáltak meg

A tanulmányban 21 WC-papír márkát vizsgáltak meg Észak-Amerikában, Nyugat-Európában, valamint Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában. A gyártókat azonban nem nevezték meg. A Floridai Egyetem szakértői által közzétett jelentése nem vette figyelembe a szennyezett WC-papír használatának egészségügyi következményeit. Az PFAS ugyanis bőrön keresztül is felszívódhat, azonban arról nincsen kutatás, hogy ez vajon milyen formában kerülhet be a szervezetbe, vagy egyáltalán tényleg káros lenne-e ránk nézve.

Az újrahasznosított anyagokból készült WC-papírok ugyanannyi PFAS-t tartalmaznak, mint amelyek a hagyományos eljárással készülnek. Ez rávilágít bennünket arra, hogy a vegyszerek mindenütt jelen vannak, tette hozzá Jake Thompson, a tanulmány szerzője.

Világszerte szennyezettek a WC-papírok - fotó: pexels.com

A WC-papír-ipart képviselő kereskedelmi csoport erre azt válaszolta, hogy a vécépapírokhoz nem adnak hozzá PFAS-t. Thompson erre azt mondta, hogy a kutatásokból nem derül ki egyértelműen, hogyan kerül a papírba a káros anyag, bár lehet, hogy tényleg nem szándékosan történik.

A PFAS ma már annyira elterjedt, hogy nehéz kideríteni, honnan származik, amely utal a vegyi anyagok használata körüli problémára is. Erre Jake Thompson azt mondta, hogy:

"Együtt kell eldöntenünk, hogy mit is kezdünk ezzel a problémával."