Egy Amerikában őshonos levélbolha (Bactericera cockerelli) ellen bevethetők lehetnek azok a katicák, amelyek soha nem éltek egy kontinensen e rovarkártevővel, így nem is ismerhetik azt. Ez a levélbolha a paradicsom, krumpli, padlizsán és más rokonnövények esetében súlyos terméskiesést okozhat, ugyanis a növényi nedvek szívogatása során kórokozókat terjeszt – írja az ng.24.hu.

Ausztrál kutatók két katicafajt vizsgáltak meg, amelyek levélbolhairtókká válhatnak. Az egyik faj egy Ausztráliában őshonos katica, a mi hétpettyesünk rokona, a Coccinella transversalis volt, a másik egy nálunk is élő, őshonos faj, a tizenhárompettyes katica (Hippodamia variegata), amely már Ausztráliában is elterjedt. Kísérleteket végeztek a katicákkal, hogy mennyire lehetnek ádáz ellenségei ezeknek a levélbolhának.

Olyan rovarokat gyűjtöttek, melyek addig soha nem találkoztak ezzel a levélbolhával, majd a katicák utódain végezték el a vizsgálatokat. Egy részüket lárvakoruktól kezdve a levélbolhákkal etették, másik részüket a katicák által már ismert levéltetvekkel. Később ezeket a példányokat paradicsomnövényeken engedték el, amelyeken volt levéltetű és levélbolha is, és felmérték, melyikből mennyit vadásztak le.


Azt tapasztalták, hogy amennyiben a katicákkal fiatal korukban megismertették a levélbolha ízét, ez vált a kedvenc zsákmányukká, és akkor is inkább erre vadásztak, ha más préda is akadt volna.

Azaz a biológiai védekezésben "betaníthatók" a katicák, hogy célzottan, egy bizonyos kártevő ellen lehessen őket használni. Ez a tenyésztett katicákra vonatkozik, amelyeket a farmerek egyébként is megvásárolhatnak növényvédelmi céllal.

A gazdák számára hatalmas előnyt jelenthet, hogy "zsákmányra szakosodott" katicát is beszerezhetnek aszerint, hogy milyen növényi kártevőt szeretnének gyéríteni biológiai módszerrel.

Indexkép: Youtube-videó