A szolnoki Tisza Vetőmag Kft. és a kecskeméti Hetech Trend Mérnöki Iroda Kft. több évtizede jelen vannak a magyar agrárpiac különböző szegmenseiben, és elhatározták, hogy újraindítják a magyar vetőmagtisztító gépgyártást, a cél a gyártás tradicionális folytatása.

vetőmag

A vetőmagtisztító gépcsalád felveszi a versenyt a neves nyugat-európai gyártókkal – fotó: tiszavetomag.com

A Tisza Vetőmag Kft. a minőségi vetőmagtisztítási ismereteivel, műszaki, beállítási és üzemeltetési szakmai tapasztalatával járult hozzá a magas műszaki színvonalú vetőmagtisztító gép tervezéséhez és gyártásához. A Hetech Trend Mérnöki Iroda Kft. magasan képzett mérnökeivel vett részt a tervezésben és világszínvonalú megmunkáló gépein megkezdte a sorozatgyártást. Gyakorlott és felkészült szerelőgárdája pedig segíti a gépek szakszerű telepítését és karbantartását.

A közösen megalkotott vetőmagtisztító gépcsalád mind szigorú műszaki minőségi, mind magtisztítási hatékonyságában felveszi a versenyt a neves nyugat-európai gyártókkal, több területen meg is haladja azok tudását.

A vetőmagtisztító gépcsalád tervezésekor figyelembe vették hazánk ökológiai adottságait, a kialakult és a várható éghajlati változásokat, a biotermelésbe bevont egyre nagyobb mennyiségű földterület vetésszerkezetének alakulását.

gép

A gépek kíméletes magtisztítást végeznek mind a bió, mind a hagyományosan termesztett kultúrák magjain – fotó: tiszavetomag.com

A vetőmagtisztító gépcsalád kiválóan alkalmas BIO és hagyományos szántóföldi kultúrában előállított, ipari apró és nagy magvak, konyhakerti, virágmagvak és egyes gyógynövények tisztítására. A magas műszaki minőségű gépcsalád finom tisztító képessége messzemenően kielégíti a vetőmag fémzárolási szabványban előírt tisztasági paramétereket.

A finomtisztító gépek kíméletesen végzik a tisztítási feladataikat, így mechanikai sérüléseket nem okoznak, ezzel javítva a csírázóképességet.

A biotermelésben megtermelt gyomnövények magvaival erősen szennyezett kultúrnövény magas nyeresékértékekkel tisztíthatók. A konyhakerti és virágmagvak előírás-szerinti tisztaságát is könnyen teljesítik a finomtisztító gépek.

gép

A magas műszaki minőségű gépcsalád finom tisztító képessége messzemenően kielégíti a vetőmag fémzárolási szabványban előírt tisztasági paramétereket – fotó: tiszavetomag.com

A gép egy munkamenetben kétszer fölöz és aljaz: a rostamezők kialakítása, a tisztítandó magvak belső vezetése révén a durva szennyeződések leválasztását egy rög rostával végzi, mely a továbbiakban megkönnyíti a felső rostaszekrényben lévő fölöző és aljazó rosták munkáját, melyet egy visszavezető lemez segítségével az alsó rostaszekrénybe visszavezetünk újabb fölöző és aljazó munkára.

vetőmag

A gabonafélék, a konyhakerti és virágmagvak előírás-szerinti tisztaságát is könnyen teljesítik a finomtisztító gépek – fotó: tiszavetomag.com

A tisztítógép alkalmas precíz finom tisztításra, kalibrálásra és nagytömegű gabonafélék előtisztítására. Az aratás során az érett és szárazmaghoz a vágóasztal az azonos magasságban lévő zöld gyomot is levágja, így átnedvesedik a kultúrmag. A tisztítógép kivallóan alkalmas a gyors, precíz áttisztásra, valamint a hatékony elő- és utószél révén alkalmas 1 és 3 % közötti nedvességelvonására,

így biztosítva a szárítás nélküli biztonságos tárolást.

Teljesítményadatok:
I. Finom tisztításban:
- vetőmag búza: 3 - 5 tonna / óra
- durum búza: 2 - 4 tonna / óra
- zab, szója, hántolt rizs 2 - 4 tonna / óra
- mák, lucerna 1 - 1,5 tonna / óra
- fűmag 1,2 - 1,5 tonna / óra
II. Finom tisztításban:
- búza 15 tonna / óra
- napraforgó 4 - 6 tonna / óra

A Tisza Vetőmag Kft. válllaja komplett, új vetőmagüzemek tervezését kivitelezését, betanítását. A fellépő igényeknek megfelelően a cég munkatársai vállalják meglévő tisztítórendszerek felülvizsgálatát, javaslatot tesznek az áruvezetésre, szállítógépek átalakítására, szükség szerint cseréjére, magtisztító és szükség szerint utótisztító gépek cseréjére, beépítésére, betanítására.

Mivel minden ügyfél ugyanolyan fontos, folyamatos a kapcsolattartás a megrendelővel, pl. magtisztításkor berostázási, gépbeállítási segítséget, gyommagfelismerést nyújtanak. A cég jelmondata: "A munkánk akkor van befejezve, amikor ön önállóan dolgozni tud a mi magtisztító gépeinkkel."

A vetőmagtisztító gépcsalád kizárólagos forgalmazója a Tisza Vetőmag Kft.

További információért kattintson ide.

kép