Környezetvédelem, környezettudatosság, Zöld Megállapodás

Az új KAP támogatásokkal ösztönzi a fenntartható mezőgazdasági módszerek használatát – fotó: iStockphoto.com

Hol tartunk most?

A Zöld Megállapodás kapcsán megszellőztetésre kerültek olyan célok, mint a kémiai növényvédő szerek felhasználásának 50%-kal való csökkentése, a műtrágya-felhasználás 20%-kal való mérséklése. Bár a tagországokra vonatkozó a konkrétumokat továbbra is homály fedi, annyit már sikerült megtudnunk, hogy az inputanyag-használat csökkentések referencia értékei a 2015-2017-es felhasználáson alapulnak. Ha ez így is marad, az előzetes becslések alapján Magyarország már legalább félúton jár a Green Deal (Zöld Megállapodás) céljainak elérésében.

Az időzítés viszont nem a legjobb...

A covid-hullámokból háborús helyzetbe és energiaválságba sodródó Európában a biztonság helyett egyelőre a bizonytalanság az uralkodó hangulat. A világ élelmiszer-ellátásának megszokott rendje felborul és átrendeződik, számos termény piaca kiszámíthatatlanná válik. Eközben az EU termelőinek olyan kihívásokkal is szembe kell néznie, mint az inputanyag- és energiaár-robbanás valamint a logisztikai rendszerek recsegése-ropogása okozta ellátási nehézségek. Mostmár jöhetne a csavar, akkor mégis kinek jó a Green Deal?

A régi már nem jó, az új még nincs kész – A köztes állapot bizonytalansága

Egészen különös helyzet állt elő – világelsőként kíván belevágni egy zöldebb világ megteremtésébe az Európai Unió. Ennek céljait jelölték meg a Zöld Megállapodásban és az új Közös Agrárpolitika (2023-2027) is erre az eszmerendszerre épül, erősödő zöld elvárásokkal. Mivel alapvetően kevés a témában elérhető kutatás és hatástanulmány, nehéz megjósolni, hogyan fog elsülni ez a kísérlet és akár tagállami, akár egyéni szinten milyen következményei lesznek.

Az intenzív kémiai szerkivonások a megszokott és megismert palettát megtizedelték, a modern, biológiai technológiák engedélyeztetése viszont a megnövekedett igényekhez képest jelentős lemaradásban van. Az akár naponta változó árajánlatok, megfizethetetlen műtrágyaárak és elérhetetlen termékek felturbózott világában viszont nem is tűnik olyan rossz ötletnek a szintetikus inputanyag-függőség csökkentése.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy amíg a sötétben tapogatózunk (és a pontos rendeletek, jogszabályok megszületéséig ez így lesz), éppen ugyanakkora esélye van a kevésbé latolgatott pozitív forgatókönyvnek, mint a már sok fórumon felvázolt negatív verzióknak. Felvetődik hát a kérdés: hogyan tartozhatunk a Green Deal győztesei közé?

Felkészüléssel megelőzhetőek a kellemetlen meglepetések

Jelentős támogatás érhető el az újszerű módszerek felhasználói számára, amit érdemes lehet kihasználni.

Az operatív programmal rendelkező TÉSZ-ek számára 50-80%-os intenzitású támogatást ajánl a KAP, amennyiben legalább 3 féle környezetterhelést csökkentő intézkedésre a költségvetése minimum 15-20%-át fordítja. De egyéni szinten is megjelenik a környezetvédelem támogatottsága: 2023-tól az AÖP (Agrár-ökológiai Alapprogram) a jelenlegi zöldítés helyett új feltételrendszerrel támogatja majd azokat, akik a minimum intézkedéseken túlmutató éghajlat- és környezetvédelmi vállalást tesznek. Ilyenek a méhbarát növényvédelem vagy az ökológiai gazdálkodásban is használható ágensek alkalmazása.

Megéri tehát időben tájékozódni a kötelező érvényű változások mellett érkező támogatási lehetőségekről is, amelyek honorálni tudják az esetlegesen felmerülő többletköltségeket.

Megéri a minimális, kötelező feltételeken túl más környezetvédelmi vállalásokat is tenni – fotó: iStockphoto.com

Tűzoltás helyett preventív beavatkozások – az „Így szoktuk csinálni" korszak vége

Az érem másik oldala, hogy amíg a kémiai termékek elérhetősége, felhasználhatósága, hatásossága meg-meginog, a biológiai készítmények tárháza lassan, de folyamatosan nő. Ebben játszik vezető szerepet immár 20 éve a Biocont Magyarország Kft. is. Az új Közös Agrárpolitikában előtérbe kerülnek a talajéletet regeneráló, tápanyagot megkötő és feltáró készítmények, növényegészséget fenntartó anyagok és a természetes eredetű, újféle hatásmóddal bíró, szermaradékmentes biológiai növényvédő szerek – mi pedig azon dolgozunk, hogy ezeket a magyar termelők számára is elérhetővé, termesztési rendszerükbe adaptálhatóvá tegyük.

A Biocont egyik fő értékének tekintjük azt, hogy termelő partnereink versenyképességét tudásátadással növeljük, felkészítve őket a modern integrált és ökológiai gazdálkodás elérhető lehetőségeire. Az a tapasztalatunk, hogy a termesztéstechnológiák átgondolása már önmagában is hozzájárul ahhoz, hogy egy hatékonyabb, pazarlástól mentes, fenntartható rendszert tudjunk felépíteni. Ez papíron talán egyszerűnek tűnik, mégis viszonylag lassan terjednek a biológiai készítmények a hazai gyakorlatban. Senki nem szereti a saját bőrét vásárra vinni, sokan szkeptikusan fogadják ezeket az újszerű módszereket. Ezért különleges projektet indítunk el az idei évben.

Beszéljenek a tények

A Biocont Magyarország idén ünnepli 20. születésnapját. Ez alkalomból az év folyamán az ország számos pontján többféle kultúrában jelölünk ki referenciagazdaságokat. Ebben a projektben olyan innovatív gazdaságokkal dolgozunk együtt, akik évek óta sikerrel alkalmazzák készítményeinket és nyitottak az új technológiákra is. A célunk az, hogy bemutassuk, hogyan tartható fenn vagy javítható a termés mennyisége és minősége biológiai módszerek segítségével, gazdaságosan. Ezeken a bemutatókon meggyőződhetnek az érdeklődő termelők arról, hogy a biológiai növényvédelem nem utópia, hanem járható, támogatott út is lehet.

Amennyiben érdeklődik bemutatóink iránt, iratkozzon fel hírlevelünkre vagy kövesse Facebook oldalunkat!

Többre kíváncsi? Keresse fel honlapunkat, vagy lépjen kapcsolatba szaktanácsadóinkkal!

Vizi Bernadett vezető szaktanácsadó
Biocont Magyarország Kft.
www.biocont.hu/kapcsolat