A Dubajban zajló COP28 klímacsúcsra időzítve jelent meg az a tudományos jelentés, mely szerint egy évtizeden belül visszafordíthatatlanul bekövetkeznek a földi klímát radikálisan átalakító rendszerszintű változások.

Az összefoglaló öt meghatározó fordulópontot nevez meg. A grönlandi, valamint a nyugat-antarktiszi jégtáblák eltűnése és a trópusi korallzátonyok pusztulása mellett az északi sarkvidék permafrosztjának felengedése és az óceáni áramlatok, főleg a Grönlandtól és Izlandtól délre húzódó szubpoláris körforgás összeomlása egy évtizeden belül bekövetkezhet.

„Ennek a visszafordíthatatlanságnak a veszélye olyan nagy, amekkorával még soha nem szembesült az emberiség. Ha ezek a folyamatok valóban elérik a visszafordíthatatlanság állapotát, akkor dominóhatást válthatnak ki, és egyebek között teljes ökoszisztémák mehetnek tönkre" – mondta Tim Lenton, a jelentés vezető szerkesztője.

Az atlanti meridionális áramlási rendszer részét képező szubpoláris körforgás lehet az első természetes óceáni szállítószalag, amely extrém mértékben lelassulhat, vagy le is állhat a következő években, aminek az Atlanti-óceán mindkét partján drasztikus következményei lehetnek. A regionális lehűlés mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatása mellett az évszakos tagoltság megbomlásával a szélsőséges események határoznák meg az időjárást.


A legfőbb rizikót a klimatikus rendszerek csak jelentős bizonytalansággal előre jelezhető irányú és mértékű megváltozása jelenti. A pontos következményeket még senki nem ismeri, a "mikor és hol"-t sem a fordulópontok tekintetében, az azonban biztos, hogy egyik forgatókönyv sem biztat túl sok jóval.

A kutatók ugyanakkor úgy látják, hogy bizonyos folyamatok, például a fosszilis energiahordozók kivezetése vagy a növényi alapú táplálkozás, reményre adnak okot.

A globális klímastratégia alapján az éghajlati krízis és az annak végzetes következményei elleni küzdelem az emberiség központi feladata ebben az évszázadban.

Források: qubit.hu, 24.hu