Közismert, hogy a magas hőmérsékletek, párosulva hosszú és súlyosan száraz szezonokkal, a trópusi erdőkben hatalmas tüzekhez vezethetnek. Ezt a rendkívül összetett kérdést Brazíliában, az Egyesült Királyságban és Új-Zélandon nyolc egyetem és kutatóintézet bevonásával tanulmányozták.

2015 végén Brazília egyik államában a súlyos szárazság és az erdőtüzek az erdei vadvilágra drámai következményekkel voltak. A károsodott erdők felépülésében a ganajtúró bogarak fontos szerepére figyeltek fel. Ez a bogárcsalád az egész földön elterjedt, fajokban is gazdag. Trágyában, fákon és bokrokon, virágokon, a földben vagy korhadó fában élnek. Ezek – a nálunk is nagy becsben tartott rém szorgalmas bogarak – a magok terjesztésével nagy hasznot hajtanak.

erdőtűz

Brazília egyik államában a súlyos szárazság és az erdőtüzek az erdei vadvilágra drámai következményekkel voltak – fotó: Shutterstock

A trópusi erdőket fenyegető összetett veszélyek elhárítására sürgős cselekvésre és új megőrzési stratégiákra van szükség, melyekbe a helyi lakosságot és az intézményeket is be kellene vonni – figyelemmel a helyi igényekre és a sokféle szocioökológiai viszonyokra.

Egyértelmű, hogy a trópusi ökoszisztémák helyi (lokális) jellegű kezelése nem elegendő, ha a cselekvést nem hatja át a globális klímaváltozás elleni küzdelem. És hát elengedhetetlen a nemzetközi összefogás a trópusi erdők hosszú távú megőrzésében.