A program az uniós új menekült és bevándorlásügyi csomagjának egyik kulcsfontosságú eleme. Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt nyilatkozta, hogy a munkaerő továbbképzése alapvető fontosságú, de a migráció fontos szerepet játszhat a szakképzettségi hiányosságok csökkentésében, és az EU innovációs potenciáljának fellendítésében is.

"A tehetségügyi partnerségek minden érintett fél – a tagállamok, a partnerországok és maguk a migránsok – számára is hatalmas előnyökkel járhat" – hangsúlyozta.

munkaerő

Az egész Unióban hiány van a szakképzett, mezőgadasági munkaerőből – fotó: MTI / Varga György

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos szerint, szükség van a legális migrációra, mivel Európa munkaképes korú népessége csökken, és számos kulcsfontosságú ágazatban, például az egészségügyben és a mezőgazdaságban hiány van szakképzett munkaerőből. A tehetséggondozó partnerségprogram olyan szakképzett munkaerő migrációt mozdít elő, amely megfelel az európai munkaerőpiaci igényeknek.

A tehetséggondozó partnerségek uniós szakpolitikai és finanszírozási keretet biztosítanak a harmadik országokkal való stratégiai együttműködéshez, valamint a munkaerő- és készségigények jobb összehangolásához. A program nyitva áll a diákok, a diplomások és a szakképzett munkavállalók előtt, továbbá lehetőséget biztosít a hazatérő migránsok integrációjának javítására is.

Az elmúlt években a bizottság kísérleti projekteket indított el és támogatott pénzügyileg azzal a céllal, hogy megerősítse a legális migrációs csatornákat olyan országokból, mint Egyiptom, Moldova, Marokkó, Nigéria, Szenegál és Tunézia, továbbá megnyitotta az Erasmus+ programot és a szakképzést a nem uniós állampolgárok előtt is.