A Szegedi Tudományegyetem egy olyan kerámiatéglát fejlesztett ki, amely még az égéstérben minimalizálja a károsanyag-kibocsátást – írja a zoldpalya.hu.

Hazánkban a háztartások jelentős részében fűtenek fa-, illetve vegyestüzelésű kályhával. Az elmúlt időszakban nagy segítséget jelentettek az alternatív fűtési módok azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak az igen magas közületi számlákat.

A hagyományos energiahordozók megnövekedett használata sokat árt a légszennyezettség szempontjából. Az égés során felszabaduló szén-monoxid, korom és egyéb káros anyagok kibocsátása miatt egyre nagyobb az igény a környezetkímélő megoldások iránt, hiszen a hagyományos kályhás fűtési mód az egészségünket és az épületeket is károsítja.


A Szegedi Tudományegyetem munkatársai ezért egy olyan innováció fejlesztésébe kezdtek, amely a fűtési hatékonyságot növeli, a károsanyag-kibocsátást pedig jelentős mértékben csökkenti. A cél az, hogy az égéstérben keletkező füst, mire kijut a kályhából, minél kevesebb káros anyagot tartalmazzon.

Az innováció az autók katalizátorához hasonlóan működik, azonban ez a megoldás a hagyományos tüzelési módokra lett optimalizálva, és nemesfémmentes anyagokon alapuló kerámiákra épít, ami sokkal olcsóbb megoldást eredményez.

Az innováció lényege, hogy az égéstérben elhelyezett kerámiatégla a keletkező füstöt kevésbé kártékony anyaggá alakítja át, akár a felére csökkentve annak szén-monoxid-tartalmát és javítva a kályha hatékonyságát.

Ezzel a módszerrel a fűtésszezon végére akár egy mázsa fát is spórolhatunk!

tűz

Az égéstérben elhelyezett kerámiatégla a keletkező füstöt kevésbé kártékony anyaggá alakítja át – illusztráció: Pixabay