A phys.org hírportál a közelmúltban egy szinte hihetetlennek tűnő, tudományos felfedezésről adott hírt. Néhány évvel ezelőtt ugyanis – a környezetvédők nagy megkönnyebbülésére – találtak egy olyan férget, amelynek emésztőnedvei képesek lebontani a PVC és egyéb műanyagokat, ami felcsillantotta a reményt a világszerte halmozódó műanyag hegyek eltüntetésére.

műanyag

Találtak egy olyan férget, amelynek emésztőnedvei képesek lebontani a PVC és egyéb műanyagokat – fotó: pixabay.com

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy az általánosan állateledelként tartott, „szuper-féregnek" nevezett sötétbogár (Zophobas atratus) belében a műanyagok lebontására képes baktériumok találhatók. Utólag azonban ennek a féregnek a tömeges kitenyésztése és szaporítása lassúnak és nehézkesnek bizonyult, illetve biztonsági aggályokat vetett fel.

Egy féreg ugyanis, teljes élete folyamán mindössze néhány milligrammnyi műanyagot tud megemészteni, ezért szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai – több kutatási intézménnyel együttműködve – az állattól függetlenül előállították annak belét, amely önmagában is működik, és a lebontási funkciót külön is el tudja végezni.


Ez tulajdonképpen egy tudományos szenzációként is figyelemre méltó, de igazi értékét az általa teljesítendő lebontási képesség jelenti, amely azt a lehetőséget is magában rejti, hogy a kutatók a lebontás mechanizmusának alapos tanulmányozása révén, azt esetleg a mesterséges belek nélkül is várhatóan el tudják végezni.