A lehullott faleveleket a talajon a lebontó élőlények – gombák, mini ízeltlábúak, mikrobák stb. – eleségként hasznosítják, más élőlények számára pedig a levelek téli menedéket jelentenek, például a vadméhek is az avar védelmében telelnek át – írja az ng.24.hu.

Mégis ősszel mindig kérdésként merül fel, hogy mi legyen a lehullott falevelekkel.

A saját kertünkben hagyhatjuk a fák, bokrok alatt, vagy komposztáljuk, ezáltal később a bennük lévő tápanyagok visszajutnak a talajba, amivel a műtrágyázást is elkerülhetjük.

De azokkal a levelekkel mit tegyünk, amelyek útban vannak és problémákat okozhatnak?

Az utcákon a sok levél, főleg nedves időben, balesetveszélyes lehet, vagy például a vízelvezető eldugulását okozhatja. A sínek csúszóssá válhatnak a falevelektől, a száraz levélhalmok pedig tűzveszélyesek lehetnek.


A legtöbb országban az önkormányzatok begyűjtik a növényi hulladékokat és központilag kezelik azokat. Vannak azonban alternatív megoldások. Melyek ezek?

Hollandiában egy önkormányzat a parkokban hagyja a levelet, hogy támogassa a természetes lebomlás folyamatát, és a lakosságot is arra biztatja, hogy kertjeikben is így tegyenek. Ahol mégis össze kell gyűjteni, ott mulcsként vagy komposztként való hasznosítására ösztönöznek.

Németországban azt vizsgálták, hogy biogáz előállításához hogyan lehet a legkisebb szén-dioxid-kibocsátás mellett felhasználni a faleveleket, ezzel megújuló energiaként hasznosulhatnak.

Finnországban pedig arra vonatkozóan folynak kísérletek, hogy hogyan lehet a levelekben termelődött, színeket adó molekulákat természetes pigmentek formájában felhasználni.

falevél

Ősszel mindig kérdésként merül fel, hogy mi legyen a lehullott falevelekkel – fotó: Pixabay

Az utcákon begyűjthető levelekből nem lesz jó komposzt, mert azok rengeteg káros anyagot tartalmaznak a közlekedésből, üzemanyagokból eredően, amiket a lehullott lomb koncentráltan tartalmaz. Mivel az egyéb utcai szennyeződések is a levelek közé kerülnek, ezeket kerti, mezőgazdasági komposztként nem lehet hasznosítani.

E szennyeződések miatt szemétlerakóba se vihetők, ezért azokat a leveleket, melyeket az utcáról gyűjtünk be, a legjobb valamilyen formában erőműben hasznosítani.