Rejtett vízszennyeződések megfigyelésére alkalmas eszközt fejlesztettek ki veszprémi kutatók több mint 605 millió forint EU-támogatásból – tájékoztatta a fejlesztést végző Homér projekt vezető kutatója az MTI-t.

A medermonitor-rendszer a felszíni vizeknél használható – magyarázta Cserfalvi Tamás.

Balaton

Az új módszerrel az eddig nem vizsgálható, de súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatók – Fotó: pxfuel.com

A nyáron befejezett fejlesztés révén az eddig nem vizsgálható, de súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatók. A rendszer a mederfenékre telepített hordalékmintázó egységből, a parton lévő mintafogadó és vizsgáló berendezésből és a működést felügyelő távoli központi vezérlőből áll – közölte Cserfalvi Tamás.

Az újszerű felszívási módszert alkalmazó eszköz hiánypótló a hordalék mintavételezésben, hiszen általa a kisméretű, mozgó részecskék könnyebben kinyerhetővé válnak. Részben ennek is köszönhetően keresett a nemzetközi piacon az automata berendezés és a kézi, hordozható változat - tette hozzá Homér projekt vezető kutatója.

A berendezés megvalósításában az Aqua-Terra Lab Kft. mellett részt vett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja, a veszprémi Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriuma, a távfelügyeleti funkciókat kidolgozó AperTech Kft. és az analitikai méréstechnika kutatását a Wigner FK-val közösen végző VRIC Nonprofit Kft. is.

Indexkép: pxfuel.com