A válasz egyértelműen az, hogy igen. Mint mondta, a szabályozói elvárás egyértelműen az mind az Európai Központi Bank, mind a Magyar Nemzeti Bank részéről, hogy megjelenjen a fenntarthatóság szempontrendszere a bankok működésében.

A banki működés legkardinálisabb pontja pedig a hitelkérelemek elbírálása. Hogy mikortól épül be a döntéshozatalba a fenntarthatóság figyelembe vétele, egyelőre a bankok által tett előre lépésektől függ, de előbb-utóbb az MNB elő fogja írni e szempontok mérlegelését. Azt érdemes tudni, hogy már most komoly munka folyik az MNB és a kereskedelmi bankok között a tekintetben, hogy ha valaki fenntarthatósági célokat előtérbe helyezve igyekszik megvalósítani egy fejlesztést, akkor azt a beruházáshoz szükséges hitel bírálatakor könnyítésekkel honorálhassák a bankok.

Szintén lényeges kérdés, hogy milyen indikátorokat fognak meghatározni, azaz hogyan lehet majd mérni, hogy egy beruházás mennyire szolgálja a fenntarthatósági célokat. A karbonlábnyom csökkentése lehet egy ilyen mutató, aminek meghatározásához például a K&H agrár CO2 kalkulátor nyújt segítséget. A kalkulátorral számszerűsíthető, hogy jelenleg mekkora a szén-dioxid-kibocsátása egy mezőgazdasági üzemnek, és egy adott beruházás, korszerűsítés megvalósítása után mekkora lesz. Ez például egy olyan indikátor, ami banki szempontból jól megfogható. A kalkulátorról korábban ITT írtunk.

Beszámoló és előadásvideó a Földügyek 2024 Agroinform webináriumról: ITT.

Egyre több szempontból kell figyelni a fenntarthatóságra

A fenntarthatóság már az új támogatási rendszernek is meghatározó eleme, az elektronikus gazdálkodási napló bevezetése is többek között azért vált szükségessé, hogy igazolni lehessen az Európai Unió felé, hogy a vállalt, köztük a fenntarthatósági célok elérését szolgálják a támogatások és az abból megvalósuló beruházások.

A szén-dioxid kibocsátás csökkentésének honorálása jelenik meg a széntanúsításban is, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a regeneratív gazdálkodás folytatásával akár azáltal is plusz bevételhez lehet jutni, ha részt vesz a gazdálkodó a széntanúsítási programban, és így igazolja számszerűsítve, hogy milyen nagyságrendű károsanyag-kibocsátást "akadályozott meg".

Indexkép: Shutterstock