Megkezdődött egy olyan központ kialakítása, ahova a tervek szerint olyan medvéket szállítanak majd, melyek problémát okoztak a lakott területeken, és „deviáns viselkedésük miatt" az áttelepítésüket nem tartják célravezetőnek. A Temes völgyében, Brassó közelében épülő menhely 61,18 hektáron terül majd el és 100 egyed befogadására lesz alkalmas.

A barnamedve gondozására, rehabilitációjára és védelmére szolgáló komplexum a brassói Kronstadt erdészet által kezelt erdőben működik majd.

A komplexum megvalósításának költségeit 10 millió lejre teszik, ebből 6,5 millió lejt szánnak az építési munkálatokra. Az összeg 85%-a európai alapokból, 15%-a pedig az állami költségvetésből származik a minisztérium szerint.

„Románia bebizonyította, hogy képes kezelni Európa legnagyobb barnamedve-populációját, és ráadásul biztosítani tudja a feltételeket ennek gyarapodásához. A Kárpátokban 6400-7200 medve él, ami az európai medvepopuláció valamivel több mint 40%-a" – nyilatkozta Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárca beszámolója szerint már megvásárolták a szükséges eszközöket: egy drónt, két kötélpályát a medvék etetéséhez és egy szállítóketrecet. Folyamatban van az elektromos hálózatra való csatlakozás kialakítása és a telepet körülvevő fémkerítés építése. A komplexumban állatorvosi szakszolgálat is működik majd, és a területet behálózó fotós-videós megfigyelőrendszer is lesz.

Forrás: transtelex.ro

Indexkép: Pixabay