Már a végső tesztek folynak azon a Boeing 787-9 Dreamlineren, ami Sidney és Los Angeles között kerozinnal, valamint „mustárbenzinnel” fog repülni. Hosszú ideje hallani híreket a bioüzemanyagokról. A cikkek hol az emberiség megmentőjének állítják be a bio-fuelt, hol a termesztőit olyanoknak, akik élelmiszer helyett „benzint” termesztenek – írja a Syngenta blog.

A terv szerint a Dreamliner tankjában 30 százaléknyi bioüzemanyag lesz, amit a Brassica Carinatából, vagyis az etiópiai mustárból állítanak elő. A légitársaság szerint ily módon 20 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást a kizárólag kerozinnal való repüléshez képest.

Az etióp mustárt Dél-Ausztráliában termesztették, a Qantas együttműködik a kanadai Agrisoma Biosciences agrártechnológia társasággal, és az a céljuk, hogy 2020-ra már kereskedelmi mennyiségben állítsanak elő „mustárbenzint”.

qantas

A Qantas rövidesen elindítja az első gépét Los Angelesbe, amit részben bioüzemanyag hajt majd – fotó: Shutterstock

Ekkor már 400 ezer hektáron termesztik a Brassica Carinatát, amiből állítólag 200 millió liter bioüzemanyagot állíthatnak elő. A légitársaság egyébként tavaly 4,8 milliárd litert használt fel.