Naponta legalább egymilliárd étkezésnek felelne meg a 2022-ben világszerte feleslegesen kidobott élelmiszer az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szerdán közzétett jelentése szerint - írta meg a Pénzcentrum.

Globális tragédia

Inger Andersen, az UNEP igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ez egy globális tragédia. Az élelmiszer-pazarlás kapcsán mindenkit figyelmeztetett, hogy miközben a világ több részén emberek millió éheznek, addig a gazdagabb országok mérhetetlen mennyiségű ételt dobnak a kukába. A jelentés összeállításban a WRAP nem kormányzati szervezet munkatársa, Richard Swannell is segédkezett, aki megdöbbentőnek tartja ezt a számot. Kiemelte, hogy csak az elpazarolt ételekből jól lehetne lakatni a világ összes éhezőjét - nagyjából 800 millió emberről van szó.

"A jelenségért részben az okolható, hogy sok háztartás rosszul méri fel saját élelmiszer-szükségletét, a vásárlók pedig hajlamosak eldobni olyan ételeket, melyek szavatossága bár lejárt, de fogyaszthatók lennének"

- tette hozzá Richard Swannell.


Kiemelte, hogy az élelmiszer-pazarlás 60 százalékáért, azaz világszerte 631 millió tonnáért a háztartások a felelősek. Őket a vendéglátóipar és az áruházak követik 28 százalékkal, 12 százalékért pedig a henteseket és a zöldségeseket lehet felelőssé tenni.

Évi 1000 milliárd dollár

A becslések szerint ez a mennyiségű pazarlás évente 1000 milliárd dollár értékű lehet. A mostani témában az ENSZ második jelentése, az UNEP részéről Clementine O'Connor azt mondta, hogy minél többen kezdik el kutatni az élelmiszerpazarlás jelenségét, annál több területen bukkannak pazarlásra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani szabályozások mellett a kereskedelemben még mindig jobban megéri kidobni az el nem adott élelmiszereket, mint valamilyen fenntartható megoldást keresni ezek értékesítésére.

"Gyorsabb és könnyebb, mert a felesleget nem adóztatják meg, vagy csak nagyon kis mértékben"

- tette hozzá, majd rámutatott arra, hogy az élelmiszer-pazarlás nem csupán a gazdagabb nyugati társadalmakban számít problémának, hiszen világszinten jelentős mennyiségű ételt dobunk a kukába. Az ételek egyötöde kerül a szemétbe, amiből több száz millió embert lehetne jóllakatni.

Ha egy zöldség vagy gyümölcs kicsit hibás vagy fonnyadt, azt már el sem lehet adni - fotó: pexels.com

A jelenség környezetvédelmi kudarcnak is számít, hiszen 10 százalék szén-dioxid-kibocsátást eredményez, nem beszélve a mérhetetlen mennyiségű mezőgazdasási területekről, amiket azért tartunk fent, hogy az ezeken megtermelt élelmiszereket utána el se fogyasszuk.