A következő években a vízhiányos területek kiterjedése növekedni fog és 2025-re a Föld népességének fele vízhiányos területen fog élni – írja a masfelfok.hu.

kukorica

A vízhiány a növényeket is érinteni fogja – Fotó: pixabay.com

A szakportál friss kutatásokra hivatkozva megállapítja, hogy a földi rendszerek közötti vízáramlás 60 százalékáért felelős növényzet növekvő vízfelhasználása egyes területeken várhatóan a vízkészletek csökkenéséhez vezet. Ráadásul a növényzet szénelnyelő képessége is csökken. Mindez pedig további felmelegedéshez fog vezetni.

Miközben a klímaváltozás és a szélsőségesebb csapadékeloszlás következtében párhuzamosan jelentkezhetnek a vízhiány és a víztöbblet okozta problémák is. Az elmúlt 30 év adatai alapján megfigyelhető, hogy a mérséklet éghajlatú területeken – így Magyarországon is – a vegetációs időszakban jellemzően aszályra hajlamos területek kiterjedése nőtt, így hazánk jó részén is a növényzet számára nem kielégítő vízellátottság volt jellemző.


Hazánk esetében mezőgazdasági és élelmiszerellátási szempontból is jelentős problémát okozhat a vízhiány, hiszen a vízkárok és tavaszi fagykárok mellett az aszályok okozzák a legjelentősebb mezőgazdasági károkat – írja Szabó Amanda Imola, meteorológus-éghajlatkutató.

A cikkben arra is felhívja a figyelmet, hogy nem számíthatunk arra, hogy a növényzet megvéd majd minket az éghajlatváltozás okozta vízhiánytól, sőt várhatóan a növényzet a jelenleginél több vizet fog felhasználni az amúgy is szűkülő vízkészletekből.