A dániai Aarhus Egyetem kutatói úgynevezett genom-szelekció révén olyan újfajta fűféléket fejlesztettek ki, amelyek jelentősen fékezik a tehenek kérődzés közbeni metánkibocsátását – olvashatjuk a farming.uk, angol hírportálon. A genom-szelekció egy gyors DNS teszt segítségével egyértelműen megmutatja, hogy melyik fűfajta felel meg leginkább a nemesítés céljainak.

Mint ismeretes, a szarvasmarha tartás az üvegházhatású gázok légkörbe juttatásának egyik első számú felelőse. Ezért, amennyiben ezeket a fűféléket sikerül nagy területen elterjeszteni, annak – Magyarországon is – óriási jelentősége lehet, mivel lehetővé teszik a világélelmezésben kiemelt szerepet játszó marhahús-, illetve tejtermelés növelését.

tehén

A jobban emészthető fűfélékkel a tehenek kevesebb energiát használnak fel az emésztésre – fotó: Shutterstock

A dán kutatók azon is dolgoznak, hogy az új típusú fűféléket a szarvasmarhák számára könnyebben emészthetővé tegyék, mivel ha a teheneknek kevesebb energiát kell felhasználniuk az emésztésre, akkor több tejet képesek termelni, vagyis javulhat a tejtermelésük hatékonysága. Az új, messzemenően környezetbarát fűfélék segítségével, a kutatók becslése szerint, a tehenek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét Dániában mintegy 10 százalékkal, széndioxid egyenértékben kifejezve évi 336.000 tonnával lehetne csökkenteni.