Mivel az Antarktisz talajának nagy részét hó és jég borítja, nem sok hely és lehetőség akad a növények számára szárba szökkenni – legalábbis eddig ez így volt – írja a termeszeti.hu.

Az Antarktiszon nincsenek fák vagy bokrok, csupán az antarktiszi szőrfű és az antarktiszi gyöngyfű őshonos itt, de ezek is csak bizonyos részeken telepedtek meg. Azonban az egyre emelkedő hőmérséklet miatt az Antarktisz jege helyenként megolvadt, így a növények is teret tudnak hódítani.

Antarktisz

A klímaváltozás miatt az Antarktisz jege helyenként megolvad – fotó: Pixabay

Nicoletta Cannone, az olaszországi Insubriai Egyetem kutatója és munkatársai az Antarktiszon előforduló két őshonos növény növekedését mérték tíz éven keresztül, és a méréseiket a korábbi 50 évből származó eredményekkel összehasonlítva arra a következtetésre jutottak, hogy a megfigyelt helyet egyrészt sokkal sűrűbben benépesítették a növények, ráadásul gyorsabban is nőttek minden egyes évvel a klíma melegebbé válásával.


Az antarktiszi szőrfű annyit nőtt 2009 és 2019 között, mint a korábban vizsgált periódusban 1960 és 2009 között. Az antarktiszi gyöngyfű még ennél is gyorsabban fejlődött, megötszörözve a növekedési sebességét.

A növények növekedését számos tényező befolyásolhatja, például a hanyatló fókapopuláció is, de a globális klímaváltozással történő összefüggés vitathatatlan.

Az emelkedő hőmérséklet miatt ráadásul invazív fajok is megtelepednek a kontinensen, melyek kiszoríthatják az őshonos növényeket, csökkentve a biológiai sokféleséget.