Országos rendezvénysorozatot indít a víz tájban tartásával kapcsolatos mezőgazdasági gyakorlatokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!" című előadásokra február első felében hat helyszínen kerül sor – írja sajtóközleményében a NAK.

Hozzáteszik, hogy az éghajlati szélsőségek egyre szélesebb termelői kört érintenek, veszélyeztetve ezzel a hazai élelmiszer-előállítást, amelynek egyik legfontosabb alapfeltétele a termőterület vízbiztonságának megteremtése. A probléma megoldása azonban túlmutat az öntözésen.

A jelenlegi tendenciák alapján a csapadékviszonyok egyre szélsőségesebbek lesznek hazánkban, gyakoribbá válhatnak az aszályos időszakok, továbbá nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal lehet számolni, mely többletvizek gyorslefolyása nem tudja lehetővé tenni a talajba történő leszivárgást, így nem hasznosul kellőképpen. Emiatt a talajok egyre szárazabbá válhatnak, ami részben a talajszerkezet, a talajélet leromlásával járhat, a szerkezet nélküli talajt pedig könnyebben elfújhatja a szél, továbbá a talajok humusztartalma a magas hőmérséklet és a besugárzás hatására „eléghet", lecsökkentve azok termékenységét – írják a közleményben.

A szántóföldi növénytermesztésben nem csak hozamtöbblet, hanem hozambiztonsági kérdés a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek a talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal – emelik ki.


A vízmegőrzés érdekében a vizeket a tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken pedig a lehető leghosszabb ideig meg kell tartani. A víz tájban tartása elengedhetetlen feladat, amely nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagymértékben hozzájárul a talaj, a levegő és a térség optimális klimatikus viszonyainak kialakításához – hívja fel a figyelmet a NAK.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a megfelelő talaj- és vízgazdálkodás kialakítását, az öntözésfejlesztés mellett a víz tájban tartásához szükséges gyakorlatok minél szélesebb körben való elterjesztését. Ennek érdekében február első hetében „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!" címmel országszerte hat helyszínen tart szakmai rendezvényt a NAK. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az érdeklődők ezen a linken jelezhetik részvételi szándékukat – áll a közleményben.

Indexkép: Shutterstock