Az angol Biotechnológiai és Biológiai Tanács (BBSRC) munkatársai kimutatták, hogy a növények hajtás- és gyökércsúcsain olyan „beépített mechanizmusok” (őssejtek) alakultak ki, amelyek észlelik a DNS-re veszélyt jelentő hatásokat, és beindítják az ellenük való védekezést – írja a reliableuk.com.

Kihajtott a kukorica

Az őssejtek által nyújtott védelem fontos szerepet játszik a növények fejlődésében – Fotó: pixabay.com

Az ilyen őssejtek által nyújtott védelem azért különösen fontos, mivel meghatározó szerepet játszik a növények fejlődésében, elősegítve a szövetek és növényi szervek kialakulását.

A DNS-nek röntgensugarakkal és kémiai szerekkel generált sérüléseivel sikerült bebizonyítani, hogy az őssejtek nagyon érzékenyek az ilyen sérülésekre, és ezen sejtek elhalását előidezve megakadályozzák, hogy a sérülések a növény más részeiben is kárt okozzon.

Az állati sejtekben hasonló mechanizmus működik, amelyet már részletesen sikerült feltárni, aminek azért van nagy jelentősége, mert ennek a rendszernek a hibája rák kialakulását eredményezheti.

Nick Fulcher és Robert Sablowski kutatók a BBSRC támogatásával jelenleg azon dolgoznak, hogy az őssejtek által nyújtott védelem speciális módozatait pontosan feltárják hasznosításán. Ez a kutatás elvezethet a növényeknek a környezeti stresszekkel szembeni nagyobb tűrőképességéhez, vagyis ahhoz, hogy a növények kisebb károsodással legyenek képesek elviselni a szárazság, a hőség, a talaj sótartalma, a mérgező növényvédő szerek és egyéb hatások által kiváltott stresszeket.