Azok a vízkészletek, amelyek az öntözéshez kellenének, egyre mélyebben állnak rendelkezésre, egyre nehezebb hozzájutni, közben pedig mindig nagyobb árvizekre kell felkészülni. Erről beszélt Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a közösségi oldalon közzétett videóban.


Erősen érezhető, hogy a kisvízhozamok miatt kevesebb víz folyik a csatornarendszerekben, ezért magasabb a szennyvíz-koncentráció. Olyannyira, hogy

az utóbbi 10 évben ötszörösére nőtt azoknak a helyzeteknek a száma, amikor vízminőségi probléma miatt be kellett avatkozni.

Ennek érdekes módon a villámárvizek is okozói. „Ez főleg ott okoz problémát, ahol úgynevezett biológiai hártya végzi a tisztítást. Ilyenkor az árvíz egyszerűen kimossa, eltünteti azt. Amíg a biológiai hártya helyre nem áll, addig szennyvíz kerül a folyóba"

Küzdelem az árvizekkel

Az árvizek elleni védekezés egyik eleme a töltések építése, másik fontos elem a szükségtározók létesítése. Harmadik elem pedig, amely most fog jobban érvényre jutni: "megcsináljuk a helyét a víznek a mederben", azaz az invazív növényekkel benőtt területeken, ahol az árvíznek le kellene vonulnia, rét-legelő hasznosítás fog előtérbe kerülni. A tisztán tartott területeken a víz levonulása akadálytalan lehet, és ez hozzájárul magasabb biodiverzitással rendelkező élőhelyek kialakulásához.

Az öntözésben a szükségtározóknak van nagy szerepük, azonban a síkvidéki tározók esetében nehéz megfelelő mélységet kialakítani ahhoz, hogy egy nyári kánikula idején ne merüljön fel komoly, akár az öntözési célú vízfelhasználást is megakadályozó vízminőségi probléma.

A klímaváltozás és a medersüllyedések miatt Magyarország aszálynak kitett terület

Láng István elmondta, hogy 70-80 %-os készültségben van az aszálymonitoring hálózat, amelynek segítségével egy komplett magyarországi talajnedvesség-modell állítható össze.

A szakemberek hamarosan 10 nappal előbb tudják majd megmondani, hogy a talajnedvesség állapota szerint hol lesz aszály, és ezt számításba tudják majd venni a a gazdák a gazdálkodás teendőinek mérlegelésénél. Ha kritikusnak tűnik az előrejelzés, akkor készültséget rendelnek el, a szakemberek megteremtik a lehetőségét a rendkívüli vízpótlásnak például vízszivattyúzással.

Indexkép: pixabay