Bolygónkon minden egyes emberre jut 200 millió rovar, azonban bár nagyon sokan vannak, igen nehezen megfigyelhetők. Most egy kutatási eredmény a rovarok tanulmányozásának új módszerét írta le – írja az ng.24.hu.

Ennek során a szakemberek lézeres mérési technikát, lidart használtak, ami a radarhoz hasonló módszer, azonban a lézerfény visszaverődését méri. Ez a technológia a hagyományos terepi munkánál sokkal olcsóbb, és a segítségével hamar felfedezhető például az inváziós fajok terjedése vagy egyes veszélyeztetett fajok jelenléte.


A módszer Naomi Pierce-nek, a Harvard Egyetem viselkedésökológus kutatójának az ötlete, aki kutatócsoportjával egy akáciafaj és a vele együtt élő hangyák kapcsolatát vizsgálja Kenyában. E kapcsolatrendszer során a fa élelemmel és menedékkel látja el a hangyákat, amelyek cserében megvédik a fát az olyan növényevőktől, mint az elefánt vagy a zsiráf. A helyzet felmérése azonban rendkívül nehéz, hiszen minden fát egyenként kell megvizsgálnia a kutatócsoportnak, ami gyakran fájdalmas hangyacsípésekkel jár. A cél, hogy kiderítsék, mely hangya lakja az adott fát.

Észrevették azonban, hogy az egyik faj egészen érdekes módon alakítja az akáciát, amelyen él, különös formájúvá „metszi", lenyirbálva a külső ágvégeken lévő leveleket. Ekkor merült fel, hogy vajon a lidar segítségével észlelni lehet-e ezt a különbséget.

Először drónra szerelt lidarral felmértek egy területet, majd a felszínen a hagyományos módszerrel megismételték a vizsgálatot, és a végén összevetették az adatokat. A lézeres térképezés 82 százalékos pontossággal képes volt megtalálni azokat a fákat, amelyeket a kérdéses hangyafaj lakott, ráadásul a lidar egy óra alatt elvégezte azt a munkát, amit a felszínen a csapat 1000 munkaóra alatt!

A kutatók szerint a módszer sok más területen is alkalmazható, például inváziós fajok megtalálására vagy növénybetegségek megfigyelésére. Ha hamarabb jut egy terület fenntartója adatokhoz, könnyebben tud védekezni is a kártevők, kórokozók ellen, továbbá a módszerrel olyan helyeken is felméréseket lehet végezni, ahova az ember nem tud eljutni.

Az indexkép illusztráció: Pixabay