A szennyvizek tisztítása fizikai, kémiai és biológiai úton történhet. A szennyvíztisztítási technológiákban nagy fejlődés tapasztalható, ebből mutatunk be pár példát. Németországban ígéretesnek számít a membrán-bioreaktorok (MBR) alkalmazása, melynek az a lényege, hogy a membránok mintegy ledobják magukról a baktériumokat és a szilárdtesteket, ezáltal a szennyvíz azonnal visszaforgatható újrahasználatra (a mezőgazdaságban öntözésre és ipari vízfelhasználásra).

Svájcban a szennyvíziszap trágyaként való alkalmazásában az egyre nagyobb szigor miatt a szennyvíziszapban lévő nehézfémek és a biológiai, kémiai szennyezések eltávolítása nagy feladatot jelentenek, ezért inkább az égetés útján való ártalmatlanítást szorgalmazzák. Ez utóbbi megköveteli az iszap folyadéktartalmának mechanikai úton való lényeges csökkentését. Ebben jó szolgálatot tesz a horizontálisan működő HP szűrőprés, mely az iszap 45 %-át képes szárazanyaggá préselni. Ennek köszönhetően a szennyvíziszap víztelenítése és ártalmatlanítása jóval kisebb költségekkel jár.

Ugyancsak Svájcban végeztek biztató kísérleteket a szerves mikro-szennyezések tisztított szennyvízből való eltávolítására. Abból indultak ki, hogy az ózon egy erős oxidációs anyag, amelyet az ivó- és fürdővíz esetében fertőtlenítésre, valamint a szag- és ízanyagok eltávolítására lehet használni. Laborkísérletekben kimutatták, hogy az ózon arra is alkalmas, hogy a szennyvízből a szerves nyomelemek nagy részét eltávolítsa. Minthogy a kezeléshez szükséges ózon nagyon instabil, így nem szállítható, ezért a helyszínen kell előállítani oxigénből egy ózongenerátor segítségével. Az ózonizált szennyvizet végül egy homokszűrőn vezetik át.

A kapott eredmények megmutatták, hogy az ózonizálás, mint kiegészítő tisztítási lépcsőfok a kommunális szennyvíztisztító telepeken technikailag megvalósítható eljárásnak számít a káros szerves nyomelemek csökkentésében. Világszerte elterjedt a BIOCOS néven ismert „levegőztetett eleveniszapos" eljárási technológia, mely egyesíti a hagyományos átfolyásos és a SBR medencés rendszerek előnyeit.

A modul egy hagyományos levegőztető medencéből (B medence), valamint két szedimentációs és keringtető medencéből (SU medence) áll. Ezek biztosítják a folyamatos átfolyást. A szennyvíztelepek tápanyag-eltávolító kapacitását (pl. nitrogén) a Cleartec fixbetétes rendszerrel hatékonyan lehet növelni.

Svájcban az energiatakarékosságra rendkívül ügyes megoldást találtak. Az épületekből távozó szennyvíz magas hőmérsékletére felfigyelve a szennyvíz hőjének hasznosítását tűzték ki célul. A szennyvíz hője lényegében folyamatosan megújuló energiának számít. Hőszivattyúkkal akár 65-70 fokos hőmérsékletet is el lehet érni. A Rabtherm technológiával a csatornákban hőcserélő alkalmazásával hasznosítható a hőenergia. A CO2 kibocsátását ezzel a módszerrel akár 30-70%-ra lehet csökkenteni, ami még klímavédelmi szempontból is nagy előnyt jelent.