Az AgroSolar Europe GmbH az alépítmények előállításához a lent, a szenet, a farostot és más megújuló nyersanyagokat úgy dolgozza fel, hogy azok különösen jó teherhordók legyenek. A technológiát maga a természet inspirálta, mivel az új szerkezetek a fákra hasonlítanak, semmint hagyományos tartószerkezetekre, és tökéletesen beleolvadnak a tájba.

A vállalat technológiai partnerével, a FibR GmbH-val együtt innovatív könnyűszerkezetes építési módszereket tesztelt szerves anyagokkal és 2026-ban tervezik a sorozatgyártás beindítását. Az együttműködés célja a napenergia-ipar alapvető forradalmasítása, fenntarthatóbbá, olcsóbbá és európaibbá tétele.

A rendszer alapanyagai a mezőgazdaságból származó megújuló nyersanyagok, melyeket az Agri-PV rendszerek építéséhez, anyagtakarékos könnyűszerkezetes technológiával használnak. A környezetbarát építőelemek, illetve az agrivoltaikus rendszer gyártása, építése és üzemeltetése kevesebb energiafelhasználással, így kisebb környezeti hatással történik és az újrahasznosítás 30 év után visszavezet a természetes körforgásba.

napelemek

Ugyanolyan anyagokból készülnek a tartószerkezetek, mint amiket a napelemek alatt termelnek – forrás: AgroSolar Europe

Az új anyagok lehetővé teszik, hogy sokkal nagyobb fesztávokat alkalmazzanak. A szerkezetek jobban illeszkednek a tájba és nemcsak rendkívüli teherhordó képességgel rendelkeznek, hanem sokkal könnyebbek is, mint a jelenleg használt acélszerkezetek. Jelentős, 90 százalékos a csökkenés az alapanyag-felhasználást tekintve, ami szintén jelentősen csökkenti a súlyt. Ez a szempont a jövőben jelentősen leegyszerűsíti az agrár-fotovoltaikus rendszerek építését, mivel felállításuk nem igényel nehéz építőipari darukat. Így az építés során a talajtömörítő hatás szinte elhanyagolható, illetve kevesebb gép és ember is kell hozzá.Markus Haastert, az AgroSolar Europe ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta:

"A jövőben képesek leszünk Agri-PV rendszereinket pontosan ugyanazokból az anyagokból előállítani, mint amelyeket a rendszerek alatt termesztenek! Ez azt jelenti, hogy az erőforrás-felhasználás a lehető legnagyobb mértékben csökken és sikerül lezárnunk az anyagkörforgást. Nem keletkezik hulladék, mert 30 év elteltével az üzem szétszerelhető, aprítható és termikusan felhasználható" – fogalmazott.

S van még egy fontos előnye az új technológiának: mivel az organikus könnyűszerkezetes építmény faszerű szerkezetekkel rendelkezik, a terület biológiai sokféleségének növekedése várható, mivel a fonott lenszerkezetek ideális menedéket nyújtanak a madarak és a rovarok számára, valamint kúszónövényekkel is beültethetők.


Megalkotói szerint a tökéletes tájintegrációnak és az új struktúrák organikus formáinak köszönhetően az Agri-PV elfogadottságának tovább kell növekednie a lakosság és a döntéshozók körében. A mezőgazdaságból és az energiatermelésből származó jövedelem kettős felhasználása már most is nagy bónusz, a rendszerek fenntarthatósága pedig szintén fontos szerepet játszik a jövőben.

A felhasznált anyagok, a len és a kender, Európában termeszthetők. Ez azt jelentené, hogy nem lenne szükség erőforrások távolabbról való importálására, a termelés fenntarthatóbb és olcsóbb lenne, a hozzáadott érték pedig visszakerülne a hazai piacra.