Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 3,353 millió támogatást biztosít a Horti-BlueC projekt megvalósításához, amelyet az Egyesült Királyságban dolgoztak ki különböző mezőgazdasági hulladékok talajjavításban történő hasznosítására – írja a farminguk.com.

Hasznosítható hulladékok lehetnek többek között a peszticidek, a tőzeg, a kókuszrost, a kőzetgyapot az élelmiszeripari és halászati melléktermékek. A hulladékok egy része megújuló energiaforrásként, illetve a széndioxid kibocsátás visszafogására és szénnek a talajban való megkötésére is felhasználható.

A projekt megvalósításában és az új termelési technológiák kidolgozásában vezető szerepet játszik a Portsmouth-i Egyetem. „Olyan, innovatív művelési módszereket és termékeket akarunk kidolgozni, amelyek megfelelnek a szigorú környezetvédelmi követelményeknek és a fogyasztók által támasztott egészségügyi kritériumoknak” – mondta a kutatás vezetője. A kutatók – az árutermelő növénytermesztőkkel együttműködve – megvizsgálják a kitin növényi táptalajként való hasznosítási lehetőségét is.

kép

A projekt célja a talaj védelme mellett a mezőgazdasági hulladékok csökkntése – fotó: Shutterstock

A fent vázolt elképzelések és erőfeszítések hozzájárulnak a felmelegedés fékezéséhez, csökkentik a tápanyagveszteségeket és a peszticidmaradványokat, és kiküszöbölik az emberi egészségre veszélyes anyagokat a zöldség- és gyümölcstermesztésből.