A világszerte egyre szélesebb körben alkalmazott mulcsozás, talajtakarás célja többek között a gyomosodás megakadályozása, illetve fékezése, valamint a talaj nedvességtartalmának és hőmérsékletének megőrzése – olvashatjuk a fraunhofer.de portálon.

Talajtakarás

Talajtakarás nem lebomló fóliákkal, amelyek szennyezik a környezetet – Fotó: pixabay.com

A kivitelezésnél azonban legtöbbször kőolaj származékok alapján előállított talajvédő (többnyire polietilén) fóliákat alkalmaznak, amelyek a talajban nem bomlanak le, és világszerte szennyezik a talajokat. A Bayreuth-i Egyetem által készített tanulmány szerint a műanyag részecskék elszennyezik a tengereket, és a hagyományos termőföldeken szinte mindenütt fellelhetők. Ugyanakkor, a tejsav alapú, biológiailag lebomló fóliák pedig nagyon drágák.

A németországi székhelyű Fraunhofer Szilikátkutató Intézet legújabban – európai partnereivel közösen – egy bio, lebomló papír kifejlesztésén dolgozik, amely tökéletesen helyettesítheti a mulcsozásnak a polietién szigetelő fóliáit, és viszonylag rövid idő alatt (egy termelési ciklusin belül), maradvány nélkül lebomlik, sőt alacsony költséggel előállítható. A felfedezők a papír további tökéletesítésén dolgoznak.