Az elsődleges erdőterületek mérete, azaz a régóta növekvő, érintetlen területeké, amelyeket első alkalommal vágnak ki, elérte a 2,3 millió hektárt. Ez a harmadik legnagyobb terület 2000 óta – írja az erdon.ro.

Bolíviában, Ecuadorban és Peruban történelmi csúcsot döntött az erdőirtás mérete, míg Brazíliában "csak egy újabb rossz év" volt: több mint 1,5 millió hektárnyi elsődleges erdő tűnt el. Brazília után a legnagyobb mértékű esőerdő-pusztulást 2020-ban Bolíviában, Peruban és Kolumbiában mérték, majd a sorban ezután Venezuela és Ecuador következett. A szakértők szerint

az Amazonas elsődleges erdőterületei kiirtásának fő okai a mezőgazdaság és a marhatenyésztés. Brazíliában elsősorban legelőkké alakították az egykori erdők területét.

erdő

Az Amazonas elsődleges erdőterületei kiirtásának fő okai a mezőgazdaság és a marhatenyésztés – fotó: Pixabay

Az Amazonas legnagyobb erdőirtási gócpontjait Bolívia délkeleti részén találták, ahol a száraz Chiquitano és Chaco erdőket tüzek pusztították.

A perui Amazonas egyes részein az illegális aranybányászat miatti fakivágás mértéke csökkent az elmúlt évben, mégis a valaha regisztrált legnagyobb mértékű volt 2020-ban az elsődleges erdőterületek vesztesége az országban: több mint 190 ezer hektárnyi elsődleges esőerdő tűnt el.