A klímaváltozás minden területen megvetette a lábát. A globális felmelegedés ugyanis egyre jobban elősegíti a kórokozókat hordozó állatok szaporodását. Olyan területekre költöznek át, ahol alacsony az immunitás, így könnyebben el tudnak terjedni. A legnagyobb probléma, hogy így olyan régi betegségek térnek vissza, amikre nem vagyunk felkészülve és olyan helyeken jelenhetnek meg, ahol eddig még nem találkoztak velük.

A klímaváltozás és a fertőző betegségek

Nemrég kiderült, hogy az emberek által okozott klímaváltozás, valamint a fertőző betegségek megjelenése között szoros összefüggés van. A különféle kórokozókat terjesztő fajok, mint a szúnyogok, a kullancsok és a bolhák számára egyre kedvezőbbek az időjárási feltételek, már hazánkban is. A melegedő nyarak, az enyhe telek hozzásegítik őket a túléléshez és a megállíthatatlan szaporodáshoz.

Egyre rövidebbek az évszakok, a patagéneket hordozó állatok pedig még tovább életben tudnak maradni, akár az egész telet átvészelik, ezáltal az állomány nem pusztul, hanem szaporodik. A szerte a világon ismert Lyme-kórban szenvedő betegek száma egyre jobban emelkedik. A kullancsos esetek száma Magyarországon egyre gyakoribbak, tíz év alatt meg is duplázódott - írta meg az Index.

Invazív szúnyogfajok

Európában, de tulajdonképpen az egész világon komoly problémát okoz az invazív szúnyogfajok behurcolása olyan területekre, ahol korábban nem éltek. Az új egyedek megjelenésének globális következményei vannak. Ezek az élőlények betegségeket terjesztenek, de ezért csakis mi vagyunk a hibásak, hiszen kereskedelmi forgalom segítségével jutnak el egyik helyről a másikra. Önerőből ugyanis nem képesek pár kilométernél többet repülni.

A legnagyobb gond, hogy ezeket nem lehet irtani, hiszen a nektárt fogyasztó rovarok részt vesznek a növények beporzásában, a szúnyogokat és egyéb fajokat pedig nem lehet külön irtani.

A másik probléma, hogy nem csak ezek ártalmasak. Egy új kutatás szerint az éghajlatváltozás az emberekre is veszélyes kórokozók nagy részét megerősíti, így még pusztítóbbak lehetnek.

Ki a felelős mindezért?

Részben mi, részben pedig az extrém időjárás. Ahogy a természetes élőhelyek eltűnnek, a városok terjeszkednek, egyre kevesebb a zöld terület, így a klímaváltozás új helyekre kényszeríti az állatokat. Az állati eredetű betegségek, mint a veszettség, szintén egyre nagyobb problémát okoz a társadalom számára.

Olyan betegségekkel kell megküzdenünk, amiket alig ismerünk - fotó: pexels.com

Az extrém időjárási jelenségek szintén fontos szerepet játszanak a fertőzések terjedésében, hiszen a szélsőséges meteorológiai események oka a felmelegedés, az árvizek, valamint az aszályok pedig csak elősegítik a járványokéi betegségek terjedését. Nem véletlen az sem, hogy például Ázsiában a monszunidőszakban megnő a kolera megbetegedések száma. Az áradások segítségével ugyanis a vízben tenyésző baktériumok bejutnak az ivóvízrendszerbe, ezzel pedig tömeges megbetegedést okoznak.