Argentin szakemberek az Antarktisz különleges élőlényeit kutatva felfedezték, hogy egyes mikrobák természetes tisztítórendszerként távolítják el a dízelolaj-szennyezést a talajból – írja a Magyar Nemzet. A kutatóbázisok a dízelt elektromos áram termelésére és hőforrásként használják.

Az antarktiszi talajban élő őshonos mikroorganizmusok – baktériu­mok és gombák – szennyezett környezetben is életképesek maradnak. Sőt! Ezek felfalják a szénhidrogéneket – fogalmazott Lucas Ruberto biokémikus. Ami számunkra szennyező, az nekik élelmiszer lehet.

Az őshonos mikroorganizmusok által a szennyeződések mintegy 60-80 százaléka eltávolítható!

A kutatók nitrogénnel, a levegő páratartalmának szabályozásával és levegőztetéssel segítették ezeknek az apró élőlényeknek a munkáját, mert ezáltal azok nagyon hatékonyan képesek csökkenteni a szennyeződéseket.

Az antarktiszi talajban élő őshonos mikroorganizmusok szennyezett környezetben is életképesek maradnak – illusztráció: Pixabay

A mikrobák vajon segíthetnek a műanyaghulladék eltakarításában is?

Idén történt meg az a bejelentés, miszerint a Déli- és az Északi-sarkvidéken is kimutattak nanoműanyagokat. Ez azért nagyon fontos, mert a nanoműanyagok a mikroműanyagokhoz viszonyítva toxikológiailag nagyon aktívak. Ezért a kutatók műanyagmintákat gyűjtenek az antarktiszi tengerekből, hogy megvizsgálhassák, a mikroorganizmusok megeszik-e a műanyagokat.