NASA kutatói 30 éve folyamatosan mérik, hogy mikor és mennyit emelkedik a tengerszint. Az adatok alapján pedig nem sok jóra számíthatunk.

Már az előrejelzésen is módosítottak

1993 óta rendszeresen monitorozzák a tengerszintet, 2022-ben pedig már az előrejelzés módosítására is szükség volt. 2021 és 2022 között a tengerszint átlagosan 0,27 centiméterrel emelkedett meg. Erről a NASA tudósainak adatai alapján számolt be az Interesting Engineering. Ez nagyjából annyit jelent, mintha naponta 1 millió olimpiai úszómedencét eresztenénk az óceánokba - írja a HVG.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett a tengerszint. A NASA 1993-as mérései óta átlagosan 9,1 centiméterrel lett magasabb a vízszint.

A korábbi becslés már nem aktuális

A tudósok korábban megbecsülték, hogy évente nagyjából mekkora emelkedés várható. 1993-ban 0,2 centimétert jósoltak, amit 2022-ben évi 0,44 centiméterre módosítottak. A NASA műholdról is figyeli, hogy mi történik, ezek alapján pedig úgy vélik, hogy 2050-re az évenkénti vízszint emelkedés elérheti a 0,66 centimétert is.

Hozzá kell tenni, hogy az enyhe La Niña jelenség miatt tavaly a vártnál alacsonyabb volt az emelkedés. Ez viszont nem egyedi eset, azonban nem is rendszeres, hiszen ez akkor fordul elő, ha a szárazföldön több eső esik, mint a tengerek és az óceánok felett.

A kutatók a földi mérőállomások mellett két műholdat fognak még használni a mérésekhez. 2020-ban már pályára állítottak egyet, a másodikat pedig 2025-ben indítják útnak.

"A műhold lehetővé teszi a számunkra, hogy átlássuk az óceánban történteket, segít abban, hogy megállapítsuk, merre halad a tengerszint."

- tette hozzá Ben Hamlington, a JPL tengerszint-kutatója.

Sok helyen már most problémát okoz a vízszint emelkedése - forrás: pexels.com

Kína partjainál sem jobb a helyzet

Egy új tanulmányban, amit a Journal of Geophysical Research: Oceans című folyóiratban tettek közzé, a tengerszint-emelkedésének okait próbálják meg feltárni. Kiderült ugyanis, hogy a kínai partok mentén jóval gyorsabban emelkedik a tengerszint, mint amire számítottak. Ez a globális átlagos is meghaladja, így van miért aggódni.

Kína lakosságának nagyjából 40 százaléka él olyan területen, ami a tengerszint alatt van, ezáltal a gyors emelkedés hamarosan komoly problémákhoz vezethet.