A növények immunrendszere általában fel van vértezve a kórokozók támadásainak elhárítására. A kórokozók azonban esetenként bizonyos „hadicselt" is alkalmazhatnak – olvashatjuk az aces.illinois.edu hírportálon.

paradicsom

A paradicsom levélfoltosságát kiváltó Xantomonas baktérium törzsek is képesek az álcázásra — fotó: pixabay.com

A növény immunrendszere nem észleli a baktériumok támadását

Az Illinois-i Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a paradicsom és a paprika levélfoltosságát kiváltó Xantomonas baktérium törzsek egyes esetekben úgy képesek behatolni a növénybe, hogy a behatolást álcázzák, és így azt a növény immunrendszere nem képes észlelni.


Az álcázás mikrobiológiai háttere

A kutatók kimutatták, hogy a kórokozó a behatolás álcázását egyetlen aminosav összetételének megváltoztatása révén éri el. Amint ennek az álcázásnak a mikrobiológiai hátterét feltáró Sarah Hind professzor elmagyarázta: „ezt követően a növénynek egy új védekezési mechanizmust kell kifejlesztenie, ez azonban hosszú időt vesz igénybe, és megnehezíti a növényvédők dolgát, s azt jelenti, hogy a gazdálkodók kevésbé támaszkodhatnak a betegségekkel szembeni természetes rezisztenciára"

Ennek a „hadicselnek" a vizsgálata ugyanakkor fontos tapasztalatok szerzését teheti lehetővé, mivel az immunrendszer védekezési képtelenségére – más körülmények között is – oda kell figyelni a hasonló hiba megelőzése érdekében.