Lesz még böjtje az enyhe télnek, a növénytermesztők az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, a kertészek és a méhészek pedig az idejekorán aktivizálódó, a gyümölcsfákat és a méheket sújtó tavaszi fagyoktól tartanak leginkább - írja a vg.hu

növényvédelem

A növényvédelmi teendők az enyhe időjárás miatt előreláthatóan megszaporodnak, ami tetemes költségemelkedéssel járhat – fotó: pixabay.com

A növényállományokban más most is jelen vannak a kártevők és a kórokozók

Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa, a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy ha továbbra is ilyen enyhe lesz a tél, és nem lesznek fagyok, akkor a kórokozók és a kártevők át tudnak telelni, ami miatt a növényvédelmi költségek tetemes emelkedésére lehet számítani. Hozzátette, a gazdálkodók már jelezték, hogy a növényállományokban más most is jelen vannak a kártevők és a kórokozók.

két-három hétre az előrejelzések nem mutatnak nagyobb lehűlést, csak mínusz 1-2 Celsius-fokot, ami nagyon kevés ahhoz, hogy elpusztítsa a növényekre veszélyes kártevőket és kórokozókat. Huzamosabb ideig tartó, mínusz 15-20 fokos fagyra lenne szükség, amire minimális az esély. Az őszi vetéseknek optimális esetben a hetekig tartó nagy hideg mellett a párhuzamosan fennálló hóborítás tenne jót.

Nagy károkat okoznak az őzek a vetésben

A korábbi években több alkalommal is nagy károkat okozó mezei pockok elszaporodásáról egyenlőre nem számoltak be a gazdálkodók. Szakértők szerint ennek az utóbbi hetekben viszonylag nagyobb mennyiségű csapadék érkezése lehet az oka, mert a pockoknak az enyhe és száraz idő kedvez.

Viszont számottevő vadkárokat jelentettek a gazdálkodók, információik szerint az őszi vetéseket elsősorban az őzek rágták, illetve taposták le. Csősz Tibor szerint ez nem hozható összefüggésben az enyhe időjárással, inkább arra utal, hogy jelentősen megnőtt a nagyvadak állománya.

nagyvadak

Számottevő vadkárokat jelentettek a gazdálkodók, információik szerint az őszi vetéseket elsősorban az őzek rágták, illetve taposták le – fotó: pixabay.com

Költségemelkedést hoznak a növényvédelmi feladatok

növényvédelmi teendők az enyhe időjárás miatt előreláthatóan megszaporodnak, ami tetemes költségemelkedéssel járhat.

A hivatalos adatok szerint tavaly a műtrágyák áremelkedése három-négyszeres, a növényvédő szereké pedig 10-30 százalékos volt, bár a gazdálkodók az utóbbinál ennél lényegesen intenzívebb drágulásról számoltak be

– mondta Csősz Tibor, majd hozzátette, a kereskedők szerint a növényvédő szerek árának emelkedése az idén még ennél is nagyobb mértékű lesz. A termények önköltségében a növényvédő szerek ára nagyobb arányban jelenik majd meg, mert nem csak drágább lesz, hanem az elmúlt évinél több munkamenetben kell majd vegyszerezni. Míg tavaly a termelők jellemzően visszafogták a műtrágyák és a növényvédő szerek használatát, az utóbbira idén nem sok esély van.

méhek

Az ország egyes területein a meleg hatására az anyák abnormális módon petézni kezdtek – fotó: pixabay.com

Csökkenhet a méhállomány

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke elmondta, hogy önmagában nem az a baj, hogy télen a méhek kirepülnek a kaptárból, hiszen a téli hónapokban mindig van egy olyan időszak, amikor felmelegszik a levegő és méhek elhagyják a kaptárakat -  valamennyit repülnek, ekkor szabadulnak meg a bélsaruktól. Viszont a tartós meleg, ami ezt a telet jellemzi már komoly károkat tud okozni a méhállományban.

Az ország egyes területein a meleg hatására ugyanis az anyák abnormális módon petézni kezdtek, ami azzal a veszéllyel jár, hogy az áprilist a méhcsalád már jóval kisebb egyedszámmal éri el, mint egy átlagos tél után.

Az igazi tél elmaradása nem csak a méhállomány csökkenésén keresztül hat a megtermelt méz mennyiségére, az enyhe idő nem tesz jót a fő méhlegelőnek számító akácosoknak sem. A fák sokkal korábban kerülnek rügypattanásközeli állapotba és ha csak minimálisan is, de megpattan a rügy, a tavaszi fagyok nagy pusztítást végeznek majd az akácosokban, ez szintén a méztermés csökkenését eredményezheti.

rügyes fa

A beindult vegetációban a fagy már tud károkat okozni – fotó: pixabay.com

A gyümölcstermesztők is aggódhatnak

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint január első tíz napja után még korai lenne temetni a gyümölcstermést, viszont

ha két-három héten belül nem érkezik meg az igazi tél, előfordulhat mennyiségi és minőségi csökkenés is.

A jelenleg még mélynyugalmi állapotban lévő gyümölcsösökre nem hat az enyhe időjárás, de január végétől már veszélyt jelenthet, mert a beindult vegetációban a fagy már tud károkat okozni. Ha hamarabb életre kelnek a gyümölcsfák és előbb virágoznak, a tavaszi fagyok is nagyobb veszélyt jelentenek rájuk.