Az agrarheute.com portál arról tudósít, hogy neonikotinoidok betiltása miatt a német cukorrépa termesztők szinte egyáltalán nem tudnak védekezni a levéltetvek által terjesztett és egy vírus által kiváltott nekrotikus sárgaerűség ellen, amelynek megfékezésére a Cruiser 600 FS vetőmag csávázószer jelentette a leghatékonyabb szert.

A neonikotinoidok betiltása megnehezíti a cukorrépa növényvédelmét.

A neonikotinoidok betiltása megnehezíti a cukorrépa növényvédelmét – Fotó: pxfuel.com

A Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Szövetségi Hivatal (BVL) azonban ennek engedélyezését a jövő évre még kivételes esetekre is elutasította. A BVL szerint ugyanis a sárgaerűség vírusának terjedése elsősorban időjárási okokra, főként a gyakori viharokra vezethető vissza, és éppen ezért az idei évben – a német tartományok előrejelzései alapján nem kell vészhelyzetre számítani.


A német termesztők keresik a csávázószer kiváltási lehetőségét, de a levéltetvek ellen más, hatékony védekezést nehéz találni, a vírus elleni rezisztenciát pedig nemesítés útján szinte lehetetlen a növénybe beépíteni. Mindezek alapján veszélyeztetve látják az ország megfelelő cukorellátását, amit az is súlyosbít, hogy a megfelelő csávázószer hiányában több répatermesztő valószínűleg más növényre fog átváltani, mivel a vírusfertőzés a teljes termésnek akár 50 százalékát is megsemmisítheti.

Indexkép: pxfuel.com