"A legtöbb kertben már virágzik a mandula és pirosbimbós a kajszi. A jövő héten már a virágfertőző moníliáról is írnom kell! A gyümölcsfák és bokrok többségén még el lehet végezni a lemosó permetezést. A mai viharos szélben nem lehetne permetezni és a hét közepére igért esők is leállítanák a munkákat. Két hasznos programot ajánlok Önöknek"– írja Zsigó György a kertbarátoknak szóló felhívásában.

Faápolási bemutató

"A volt kertészeti egyetem a Budai Arborétumot parkját elsősorban a szakmai séta miatt ajánlom. Érdemes megnézni a biomódszerekkel fenntartott zöldség és gyógynövény ágyásokat, a felső kertrészben pedig a faápolási bemutatót.

Például azt a táblát is ott fotóztam, melyen az ágfűrészelési pontokat mutatják be. Ha így fűrészelünk, akkor nem sértjük meg a fa öngyógyító rendszerét, nem alakulnak ki odúk a fatörzsben. A nyitvatartását megtalálják itt" – olvasható a felhívásban.

fűrészelés

Ágfűrészelési pontok, ha így fűrészelünk, akkor nem sértjük meg a fa öngyógyító rendszerét, nem alakulnak ki odúk a fatörzsben – fotó: Zsigó György

Odvas fák védelme

"A parkokban, az utcákon még mindig láthatunk olyan idős fákat, melyek odúit betonnal, perlites betonnal vagy purhabbal töltötték ki a kertészek. Ma már más módszerrel próbálják megmenteni az odvas fatörzseket. A fotó Egerben készült a szépen ápolt Érsekkertben.

A korhadt részektől megtisztított, majd pl. réztartalmú gombaölővel fertőtlenített odút fentről egy linóleumdarabbal lefedték és alul egy kis kivezető csatornával (zöld műanyag csődarabbal) látták el. Nyíllal jelöltem. Így az esetlegesen bejutó csapadék kifolyik az odúból, nem korhasztja tovább a törzset. Ezt a módszert a házikertekben is alkalmazhatjuk." – írja a szakember.

korhadt odvas fa kezelése

A korhadt részektől megtisztított, majd pl. réztartalmú gombaölővel fertőtlenített odút fentről egy linóleumdarabbal lefedték és alul egy kis kivezető csatornával (zöld műanyag csődarabbal) látták el – fotó: Zsigó György

Aggasztóan lecsökkent a méhek száma

"A háziméhek már nem győzik a beporzás munkáját, más rovarfajok segítségét is igénybe kell vennünk.  Többször írtam már a jelentőségükről. Egy tegnapi konferencián hallottam, hogy egy poszméh 200 háziméh munkáját végzi el. Nélkülük nem lenne pl. bab, borsó, gyümölcs és étolaj sem a konyhaasztalunkon.

Sajnos aggasztóan lecsökkent a számuk. Kínában a kertészek már évek óta ecsettel, tollseprűvel is poroznak, de úgy hallottam, hogy Kaliforniában is próbálgatják a mesterséges beporzást.

Az előző felhívással egy időben helyeztem ki egy arasznyi rovarhotelt az ablakpárkányomra. Néhány szobát már elfoglaltak a bérlők…" – jegyzi meg Zsigó György.

"Látogassanak el az ELTE Füvészkertjébe is, ahol nyár óta megtekinthető a “Nyomozás a beporzók után” című szabadtéri kiállítás. Természetesen a különleges növényeiket, a zöldségeskertjüket, a galambházukat és a felújított pálmaházat is érdemes megnézni. (Ebben fürdött meg először Nemecsek. Most a Viktóriaházban az életnagyságú kerámiaszobra emlékeztet a Pál utcai fiúk hősére.)"  – zárja sorait a szakember. (Nyitvatartás és a kiállítás ismertetője)