Emelkedik a kártevők száma

„A májusi eső aranyat ér." – tartja a mondás. Szerencsére ebben az elmúlt héten nem szenvedtünk hiányt, habár a talaj felső rétege néhol még a rendszeres esőzések ellenére is száraz. Folyamatos melegedés is tapasztalható, és a meteorológiai előrejelzés szerint a fagyosszentek sem hoznak magukkal lehűlést. Marad a kora nyári időjárás, csökkenő csapadékmennyiséggel.

A hőmérséklet emelkedésével arányosan a kártevők száma is emelkedik a gyümölcsökben. Rajzik a keleti gyümölcsmoly, a tarka szőlőmoly, a szilvamoly és a barackmoly is. A cseresznyelégy (Rhagolatis cerasi, R. cingulata) is megkezdte rajzását. A kihelyezett sárga ragacslapok már fogják az első egyedeket. Védekezni az imágó ellen tudunk, így hamarosan kezelni kell. A tojásrakás általában elhúzódó, így idén is erre kell számítanunk.


A levéltetvek egyre több kultúrát hódítanak meg. Jelenleg a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) és a feketecseresznye-levéltetű (Myzus cerasi) okoz különösen erős fertőzést.

bodza

A bodzát sem kímélik a levéltetvek – fotó: Lepres Luca

növény

A feketecseresznye-levéltetűkolóniák is gyarapodnak – fotó: Lepres Luca

A virágzásban lévő almatermésűeket mielőbb kezeljük tűzelhalás ellen

A virágzás alatti csapadékos időjárás nagyon kedvező volt a moníliás virág- és hajtásszáradásnak (Monilinia laxa /M. fructicola), a tünetek mostanra mutatják meg, mekkora fertőzöttséget ért el a betegség. A védekezés részét képezi a fertőzött részek eltávolítása.

Kajszin a moníliás hajtásszáradás mellett a sztigminás levéllyukacsosodás (Stigmina carpophila) korai tünetei is megjelentek. A nedves körülmények kifejezetten kedvezőek a kórokozó számára, így számítanunk kell a terjedésére.

Az alma már a virágzás vége felé jár. A betegségek jelen vannak, tovább terjedt a lisztharmat (Podosphaera leucotricha). A terjedés mértéke függ a helytől, a lokális időjárástól és persze az elvégzett kezelésektől. Az esőket követően várhatóan erősödik a szekunder fertőzések mértéke, erre készülni kell.

A varasodás (Venturia inequalis) is nagyobb figyelmet kíván a virágzás vége felé haladva. Főleg mert az időjárás kiváló a gomba számára. Az ismétlődő esőzések hatására az aszkospórák szóródása folyamatos, és mivel nagyon érzékeny fejlettségi állapotban van a körte és az alma is, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megelőzésre. Ajánlott olyan gombaölő szereket alkalmaznunk, amelyek hatásosak mind a varasodás, mind a lisztharmat ellen.

Az ervíniás tűzelhalás (Erwinia amylovora) fertőzésveszélye erősödött. Mind a napi középhőmérséklet, mind a nedvesség lehetővé teszi a fertőzés kialakulását. A kórokozó gazdanövényei az alma, a körte, a birs és a naspolya. Így a jelenleg virágzásban lévő almatermésűeket mielőbb kezeljük tűzelhalás ellen megelőző jelleggel. Erre a virágzás időszakában használhatjuk az Aliette 80 WG-t vagy a Blossom protect biológiai növényvédő szert.

Az almamoly (Cydia pomonella) rajzásának intenzitása egyelőre elmarad az ilyenkor megszokottól.

birs

A birs teljes virágzásban van - ajánlott a megelőző védekezés a tűzelhalás ellen – fotó: Lepres Luca

Gyorsan fejlődik a szőlő, a fürtkezdemények már megjelentek. Jelenleg a lisztharmat elleni megelőző védekezésen van hangsúly. A védekezések célja, hogy megakadályozzuk a kórokozó lombozaton való felszaporodását. Az első kezelést kén hatóanyaggal végezzük.

szőlő

A szőlőn már láthatóak a fürtkezdemények – fotó: Lepres Luca

A napi maximum-hőmérséklet esetenként meghaladta a 25 °C-ot, ennek következményeképp az ázsiai márványos poloska (Halyomorpha halys) imágók is előbújtak, és hamarosan megkezdik a párosodást.

virág

A hőmérséklet-emelkedéssel aktivizálódtak az ázsiai márványos poloska imágói is – fotó: Lepres Luca

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzésünkért kattints ide.
Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.