Május közepére megérkezett a kellemes meleg. Ez kedvező a növényeinknek, de a párás körülményekkel társulva már a kórokozók felszaporodását és terjedését is segíti. Ugyanakkor kártevőkből sincs hiány. Egyre több odafigyelést igényelnek a gyümölcsfáink, sőt most már a szőlő is!

Van, ahol a kár már elkerülhetetlen

A csonthéjas gyümölcsfáink összességében ígéretesen nevelik termésüket. Az elhanyagolt fák azonban nem mutatnak jól, egyre több károsító ostromolja őket. Ilyen az őszibarack is, a fákon mostanra súlyos levélfodrosodást okozott a tafrina (Taphrina deformans) Ahol, eddig nem megfelelően védekeztek, ott a kár már elkerülhetetlen, a fertőzött levelek idő előtt lehullnak majd.

A meggyben a moníliás virág és hajtásszáradás (Monilinia laxa, M. fruticola) tünetei mutatkoznak mostanra, de már csak a fertőzött hajtások eltávolításával segíthetünk.

A cseresznyében és a meggyben fel kell készülni a cseresznyelégy (Ragolethis cerasi, R. cingulata) elleni védekezésre. Fontos, hogy jól időzítsünk, hogy megelőzzük a gyümölcsök nyüvesedését. A kihelyezett sárga ragacslapok ebben nagy segítségünkre lehetnek.

tafrina

A tafrinás levélfodrosodás mostanra feltűnő tüneteket okoz az őszibarackfákon – fotó: Lepres Luca

Megjelentek az alma- és körtevarasodás (Venturia inaequalis és Venturia pyrina) tünetei is, főként az elhanyagoltabb gyümölcsfákon. A varasodás fertőzési feltételei adottak voltak az elmúlt egy hétben is, és a növények érzékeny fenológiai állapotban vannak. Célszerű a védekezés folytatása, mert a csak nemrég kötődött gyümölcskezdemények és a levelek is fogékonyak a fertőzésre.

Az időjárás-előrejelzés szerint egyre kevesebb csapadékra lehet számítani, így a fertőzési nyomás is csökken majd.

Az almafalisztharmat (Podosphaera leucotricha) másodlagos tünetei is jelen vannak már az ültetvényekben, de fontos, hogy ezek kialakulását megelőzzük. Javasolt olyan felszívódó készítmények kijuttatása, amelyek mind a lisztharmat, mind a varasodás ellen hatásosak.

Az ervíniás tűzelhalás (Erwinia amylovora) feltételei továbbra is kedvezőek, de a legtöbb alma- és körtefa már nincs fogékony fenológiai állapotban, így a birs és a naspolya, amit még védenünk kell kellene.

gyümölcsfa

A körtevarasodás már megfertőzte a leveleket – fotó: Lepres Luca

Vigyázzunk a szőlőre!

A szőlőben mind a lisztharmatnak (Uncinula necator), mind a peronoszpórának (Plasmopara viticola) kedvező az időjárás, de tüneteket még nem találni.

A szőlőlevélatka (Calepitrimerus vitis) és gubacsatka (Colomerus vitis) kártétele egyre több levelet érint. A melegben igen jól érzik magukat és gyorsan szaporodnak. Indokolt lehet ellenük a védekezés atkaölő szerekkel.

szőlő

Egyre több a gubacsatkával fertőzött levél a szőlőben – fotó: Lepres Luca

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.