Az elmúlt hét napjaiban tapasztalható 40 °C körüli hőmérsékletek azt eredményezték, hogy a gyümölcsök érés helyett leginkább fonnyadtak, míg a zsendülő szőlőbogyók aszalódnak a tőkén. A hétvégére várható némi enyhülés és csapadék, mely ad ugyan egy kis felfrissülést, de a problémát nem oldja meg.

Növényvédelmi szempontból nagy változás nem történt sem a gyümölcsösökben, sem a szőlőben. Itt is a vízhiány és az extrém magas hőmérséklet okozza a legnagyobb gondot. Habár a szántóföldeken jóval nagyobb a szárazság okozta terméskiesés, itt is van miért aggódnunk.

Folyamatosan rajzik az almamoly

Az almásokban a növénykórtani helyzet változatlan, mivel a szárazság a varasodás (Venturia inaequalis) és a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) terjedését is megállította. Az almamoly rajzása folyamatos, de a csapdázott lepkék száma továbbra is változó. Az almamolylárvák károsítását a gyümölcshullás mértéke is megmutatja, bár a hulláshoz a vízhiány is hozzájárul.


Nagyon sok kártevő támadja a kajszit

A hagyományos kajszibarackfajták betakarítása a végéhez ért a megszokottnál korábban. Sajnos az utóbbi napokban a gyümölcsök érés helyett inkább megfonnyadtak, és korábban hulltak le a földre. Illetve a szomjazó kártevők (főként darazsak, hangyák, poloskák) is sok termésbe belerágtak.

kajszibarack

A szokottnál több kártevő fogyasztotta idén az érő kajszibarackot – fotó: Lepres Luca

Igen nagy számban rajzik a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) és a szilvamoly (Grapholita funebrana). A szilvamoly károsítása és a vízhiány miatt a szilvában is erős terméshullás tapasztalható.

szilva

A szilvamollyal fertőzött gyümölcsök korábban színeződnek, mézgafolyásosak és korábban lehullnak a fáról – fotó: Lepres Luca

Cseresznyében és meggyben végezzünk lombfertőtlenítést!

Cseresznyében és meggyben a blumeriellás levélfoltosság (Blumeriella japii) kisebb fertőzést okozott eddig. A betegség valószínűleg nem áll meg ennyinél, ezért a korai lombvesztés megelőzése végett elvégezhetünk egy lombfertőtlenítést.

A dió továbbra is veszélyben van

Dióban emelkedik a dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) száma. Indokolt az újabb védekezés az imágók ellen.

A szőlő nagyon megsínyli a hőséget

szőlő

A szőlő sem bírja a hőséget - aszalódnak a zsendülő fürtök – fotó: Lepres Luca

szőlő

Napégés a bogyókon – fotó: Lepres Luca

A szőlő zsendül ugyan, de sajnos ezt a fajta rendkívüli szárazságot még ez az amúgy jó szárazságtűrő képességgel rendelkező és mélyen gyökerező növény is megsínyli. Nem ritka a napégés a bogyókon, és egyre több fürt aszalódik.

A lisztharmat (Uncinula necator) sem hátrál. A tünetek elsősorban a fürtökön vannak jelen, és sokasodnak, terjednek. A fertőzöttség mértéke az elhanyagoltabb ültetvényekben és a házikertekben már a közepes-erős szintet is elérte.

A szélsőséges időjárás felerősítette az ESCA kártételét is. A tünetes tőkéket érdemes már most megjelölni, majd a későbbiekben eltávolítani.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.