Milyen az ideális permetezőgép?

Légsebesség, légnyomás, légkömbméter? Lapát-forma-, lapátház forma? – Szándékosan nem fogunk kitérni a menetarányos-, esetleg RTK-navigált, ISOBUS-os permetezőkre, mert szerintünk – az ültetvényes gazdálkodás tekintetében – nem ebben rejlik az első számú eredményességet okozó tényező.

https://www.ziehl-abegg.com/hu/

Elég drága már az inputanyag? Gondolkozunk a hatékonyabb ültetvénypermetezésről?

Az ültetvényeket idén is kisebb-nagyobb mértékben megviselte az aszály-, majd a jégkár, azonban a gazdálkodókat most még a hektikus időjárásnál is nagyobb probléma sújtja: a háborús gazdasági válság egekbe szökő üzemanyag-árakat és egyéb inputanyagok terén is soha nem látott drágulást okozott.

Ideal Bora permetezőgép

Ideal Bora permetezőgép – fotó: Auditker Kft.

Permetezni márpedig egész évben kell

Az anyag- és munka-költségek egyre növekednek, ezért elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó mérlegeljen: „vajon tudom-e a vegyszerezési ráfordítást csökkenti?"

Ebben a témában három szakma érvei ütköznek: a termelőé, növényvédő mérnöké és az agrárgépészé. Ahogy az lenni szokott, a felhasználó pénztárcája élvezi az előnyöket, vagy érzi meg a hátrányokat.

Ideal Bora permetezőgép fúvókái

A permetezőgép fúvókái – fotó: Auditker Kft.

A komplex kérdéskörből néhány dolgot kizárhatunk, mint például azt, hogy ki, milyen hatóanyagban és növényvédő szerben vagy gyártóban hisz. Talán a dózisok alkalmazását is rábízhatjuk a személyes szakmai tapasztalatokra. Meg kell jegyezni, hogy a inputanyag-gyártók is abba az irányba fejlesztenek, hogy ültetvényspecifikusan tudják ajánlani a termékeiket.

Azonban a permetezés technológiai lehetőségeiről keveset beszélünk. Pedig az az apró tény, hogy milyen módon juttatom el a mikronos cseppeket a levélre, az nagymértékben befolyásolja a növényvédelmi védekezés sikerességét.

Ideal Bora vontatott permetezőgép a szántóföldön – fotó: Auditker Kft.

Az elmúlt évtizedben egyre több új- és újszerű műszaki megoldás született a permetezés hatékonyságának növelésére. Át kell ezeket ültetni a gyakorlatba az ideális növényvédelemhez.

A legkorszerűbb technikát is lehet sikertelenül használni, de az biztos, hogy kis módosításokkal és fejlesztéssel egy régi gép is megállhatja a helyét a hatékonyság növelésében.

Ideal Bora vontatott permetezőgép a szántóföldön munka közben

És munka közben – fotó: Auditker Kft.

Fontossági sorrend nélkül egymás mellett több tényező eredményezheti a hatékonyság növelését. Ezt két oldalról közelíthetjük meg:

  • a kijuttatás költségeit csökkentjük vagy,
  • a vegyszerhatékonyságot emelve, azok költségeit csökkentjük.

Nézzük is ezeket!

Ültetvények permetezéséhez is

Ültetvénypermetezés – fotó: Auditker Kft.

Sokan azt gondolják, hogy a ventilátor légköbméter teljesítménye a permetezés sikerességéhez vezető paraméter. Önmagában sajnos nem így van, talán csak az üzemanyag fogyasztásra és az igényelt teljesítményre van negatív hatással.

A légköbméter mellet a légnyomás érték és légsebesség sokkal fontosabb adat és a három adat nem áll egymással egyenes arányban.

... – fotó: Auditker Kft.

A kibocsátott légnyomást- és sebességet a lapátok geometriájával, elhelyezkedésével és a légcsatorna kialakításával tudjuk befolyásolni.

Az is megvalósulhat, hogy egy sokkal kisebb energiaigényű- és köbméter-teljesítményű ventilátor többre képes.

Mit is jelent, hogy „többre képes"?

Ha a ventilátor nagyobb sortávban, magasabbra-, ugyanakkor mindenhová egyenletesebben képes kijuttatni a permetlevet úgy, hogy mindeközben a leveleket is jobban megmozgatja – akkor valós hatékonyságnövelésről beszélhetünk. Ezek mind olyan mutatók, amikről igen nehéz meggyőződni.

Azonban a légcsatorna mindenképpen fontos elemmé válik manapság, ami egyrészről azt jelenti, hogy torony nélküli permetezők nagy mértékben csökkenthetik a hatékonysági törekvéseinket. A tornyok funkcionalitása ugyanis egyrészről a célzott és egyenletes permetezést szolgálja. Kiképzésük meghatározza a légáram paramétereinek javulását, illetve a torony elemei segítik a szintenként és fúvókánként kiegyenlített szóráskép megvalósítását.

Ültetvények permetezéséhez is

Ültetvényspecifikus megoldások – fotó: Auditker Kft.

Másik fontos elem a permetező fúvóka, ami a cseppméret képzésért felel és így áttételesen az egyenletes fedésért is. Sokan az egyenletes fedés kulcsát a permetlé-mennyiség növelésében látják. Viszont a tartály-kapacitásunk mindig kevés, így a többszöri tankolás akár duplázhatja is a permetezésre fordított időt. A jelenlegi korszerű légtechnikával rendelkező permetezőket, ha összepárosítjuk légbeszívásos fúvókákkal, akkor akár le is felezhetjük a permetlé mennyiséget, hiszen így is mindig tökéletes fedést fogunk kapni.

És ekkor jönnek az aggályos felkiáltó jelek és kérdések

Mi legyen a növényvédő szer hektár-dózissal? Csökkenthető? Maradjon ugyanaz?

Erre sajnos gépészeti szempontból nincs jó válasz.

Az biztos, hogy kontakt szereknél valóban csökkenthető a kijuttatott dózis, illetve az alacsony lémennyiséggel sok időt spórolhatunk meg. Így az optimális permetezési napszakban lényegesen javul a teljesítményünk – és ezáltal a vegyszer-hatékonyságunk is.

Vannak azonban tapasztalatok és tények, amiket nem árt megosztani. Léteznek olyan gazdaságok, ahol a korábbi gyakorlathoz képest ~40%-kal csökkentették a felhasznált vegyszermennyiséget egy korszerűbb technológiai beruházás után – és a védekezés így is sikeres volt.

Korszerű légtechnikával rendelkező permetezőgépek használatával az előírt minimum dózissal történő kijuttatás mellett is sikeres növényvédelmet valósíthatunk meg.

Ideal Bora permetezőgép hátulról

Tekintélyt parancsoló darab – fotó: Auditker Kft.

Összegezve az eddigi tapasztalatokat megállapíthatjuk:

  • Az egekbe szökő inputanyag-árak és üzemanyagárak mellett igenis lehet egy új permetezőgép beszerzése megtérülő befektetés.
  • A permetezőgép kiválasztásakor érdemes meggyőződni a fúvókák szórásképéről és a technológia adott ültetvénybe való beilleszthetőségéről!
  • Kérjünk referenciákat és hallgassuk meg személyesen a gazdálkodói véleményeket!