A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzétette az "Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban" című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást.

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthat be az a mezőgazdasági termelő (természetes személy, jogi személyiséggel rendelkező vállalkozás, jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezet), aki vagy amely megfelel az alábbi feltételeknek:

 • FELIR azonosító számmal rendelkezik,
 • a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet alapján vezetett nyilvántartásban a támogatható állatok tartójaként szerepel,
 • a támogatási kérelemben feltüntetett tenyészete(i) maradéktalanul megfelel(nek) a szarvasmarha fajra vonatkozó állatjóléti előírásoknak. Az állatjóléti előírásoknak való megfelelésről a kedvezményezett a támogatási kérelem benyújtó felületen nyilatkozik, továbbá a művelet végrehajtására rendelkezésre álló időszak első napján fennálló meg nem felelést a támogatási kérelemben feltüntetett tenyészet szerint illetékes vármegyei kormányhivatal 5 igazolja a Nemzeti Kifizető Ügynökség megkeresésére, a megkereséstől számított 30 napon belül.
 • a szarvasmarha fajra vonatkozó jelölési és nyilvántartási, továbbá a tenyészetre vonatkozó nyilvántartási szabályokat betartja,
 • a kötelezettségek teljesítését a művelet végrehajtására rendelkezésre álló időszak teljes időtartama alatt vállalja, az adott évi kifizetési kérelem benyújtására tekintet nélkül.

A kedvezményezettnek a művelet végrehajtására rendelkezésre álló teljes időtartam alatt be kell tartania valamennyi vállalt kötelezettségét.

A húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását célzó intézkedések teljesítésére vehető igénybe támogatás, amelyek a következők:

Kötelező előírások:

 • Több gondozói felügyelet biztosítása;
 • Belső élősködő (endoparazita) fertőzöttség ellenőrzése és az ellenük való szakszerű védekezés;
 • Külső élősködők (ektoparaziták) elleni védekezés, különös tekintettel a legyek, szúnyogok, nyüvek elleni védekezésre.

Választható előírások:

 • Ásványi anyag kiegészítés alkalmazása
 • Csülökápolás biztosítása
 • Többlet almozás biztosítása
 • Több élettér, legelő biztosítása


A támogatási kérelem benyújtására 2024. június 3. napjától 2024. július 3. napjáig van lehetőség.

Támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen (www.mvh.allamkincstar.gov.hu) keresztül lehet benyújtani.

A támogatás vissza nem térítendő egységköltség alapú átalány támogatás.

További részletek és információk itt találhatók.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock