A RADIANT egy 4 éves kutatási projekt, amelyet az Európai Bizottság Horizon 2020 programja finanszíroz. Célja, hogy feltárja az alulhasznosított termesztett növények értékét, és elősegítse a termesztett növények változatosságán alapuló dinamikus értékláncok létrejöttét.

A felhívás olyan termelőknek szól, akik már tapasztalatot szereztek bizonyos alulhasznosított növények termesztésében és megosztják tapasztalataikat a növényekre vonatkozó termesztési adatokról és értékesítési megoldásokról.

növény

A felhívás célja, hogy feltárja az alulhasznosított termesztett növények értékét, és elősegítse a termesztett növények változatosságán alapuló dinamikus értékláncok létrejöttét – fotó: pixabay.com

Dinamikus értékláncok és alulhasznosított növények

A dinamikus értékláncok a helyi körülmények között jól teljesítő, de összességében alulhasznosított növényeket integrálnak, képesek biztosítani a jövedelmezőséget és a (helyi) gazdasági fejlődést. A dinamikus értékláncok a rugalmasság mellett az átláthatóságra törekszenek, nyíltan megosztják a keresleti és termelési adatokat az értéklánc valamennyi szereplője között.

Az alulhasznosított növények központi szerepet játszanak az éhezés, az alultápláltság és az egyenlőtlenségek elleni küzdelemben, ám a befektetők, a kutatóintézetek és a politikai döntéshozók gyakran figyelmen kívül hagyják a bennük rejlő lehetőségeket.

Az alulhasznosított növények elhanyagolt, de értékes fajok, fajták vagy kultúrnövények, amelyeket egy adott földrajzi, társadalmi és gazdasági környezetben csak korlátozottan használnak, bár a mezőgazdasági rendszerek diverzifikálását, rugalmas agroökoszisztémák létrehozását, az étrend változatosságát, valamint dinamikus, gazdaságilag életképes értékláncok kialakítását éppen ezek kínálják, akár takarmány, élelmiszer és nem-élelmiszer felhasználás céljából.

A RADIANT projektben három fő alulhasznosított növényt választottak:

  • hüvelyesek (fehér csillagfürt, faba bab, takarmánynövények, bambara földimogyoró, lencse, szárnyasbab, közönséges bab tájfajták),
  • gabonafélék (búza tájfajták, kukorica tájfajták, rókafarkú köles, árpa tájfajták) és
  • veteményeskertek növényei (paradicsom tájfajták, alternatív levélzöldségek, hagyományos gyümölcsfák (cseresznye, alma, körte, füge, szentjánoskenyérfa, fáma, szilva).

Hogyan tudsz részt venni?

A RADIANT olyan termelőket keres, akik saját alulhasznosított növényeiket a kutatókkal közösen letesztelik, összehasonlítják a régiójukban általánosan termesztett más növényekkel, és megosztják termelési- és piaci teljesítményadataikat.

Ha szeretnél jelentkezni a RADIANT részvételi felhívására, töltsd ki az innen letölthető útmutató csomaghoz mellékelt 1 oldalas jelentkezési lapot.

paradicsom

A veteményeskertek növényeivel is részt lehet venni, például paradicsom tájfajtákkal – fotó: pixabay.com

Mi a teendőd?

A résztvevőknek kereskedelmi értelemben jelentős területet kell szánniuk az általuk választott alulhasznosított növények bemutatására.

Ez lehet akár egy vagy több hektárnyi terület, de lehet kisebb terület is, akár önálló parcellaként, akár egy sávban egy meglévő veteményesben, de a rendszerek összehasonlítása érdekében mindig egy hagyományos veteményes közelében.

Miután a mintaterületek kialakításra kerültek, az alulhasznosított növényekkel foglalkozó kutatók segítenek a szükséges adatok összegyűjtésében, és számos eszközt biztosítanak az alulhasznosított növények hasznosságának megismeréséhez szükséges adatok rögzítéséhez.

Az adatgyűjtés kiterjed táplálkozási és egészségügyi jellemzőkre, az agrár-ökoszisztéma tulajdonságaira (pl. talajminőség, beporzás), és a kereskedelmi lehetőségekre. A sikeres pályázóktól elvárják, hogy írásban is röviden rögzítsék a termesztéssel és forgalmazással kapcsolatos tapasztalataikat.

A résztvevőknek kereskedelmi értelemben jelentős területet kell szánniuk az általuk választott alulhasznosított növények bemutatására – fotó: pixabay.com

Hogyan történik a kifizetés?

A RADIANT projekt térítést biztosít a résztvevő termelőknek a projektben való részvételért. Az összeget a kísérlet kezdetén és végén a RADIANT projekt hazai partnerén keresztül bocsátják rendelkezésre (ESSRG Nonprofit Kft). A résztvevő termelők megállapodást kötnek az ESSRG Nonprofit Kft-vel, majd a tevékenységekről szóló számla kézhezvételét követően megkapják a támogatást.

Hogyan zajlik a jelentkezési folyamat?

Nagyon egyszerűen! Töltsd ki az útmutató csomagban lévő pályázati űrlapot 2022. december 5. előtt, az Általános Szerződési Feltételek szerint, készíts egy költségbecslést és csatold a javasolt kísérlet tervét. A pályázatokat ezután a projekt munkacsoportja elbírálja, és a pályázókat a lehető leghamarabb tájékoztatja az eredményről. Minden egyes kiválasztott kísérletet 1800 euróval támogatnak, beleértve az esetleges adókat is.

Ennél nagyobb vagy kisebb összegű támogatásra irányuló kérelmek is benyújthatók, amennyiben a magasabb támogatási összeget több vagy specifikusabb adatgyűjtés indokolja.

A rendelkezésre álló költségvetés alapján az ár-érték arányos pályázatok kedvezőbb elbírálásban részesülnek. Többek között értékesnek tartják azokat a pályázatokat, amelyekben a termelők az értéklánc más szereplőit is bevonják (pl. a finanszírozás, a feldolgozás, a szállítás, a kereskedelem, és az értéknövelés bármelyik pontján).

Hogyan tudhatsz meg többet?

Ha többet szeretnél megtudni, látogass el a RADIANT weboldalára és/vagy közösségi médiaplatformjaira: