Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az agro-ökológiai program tapasztalatairól és a változásokról beszélt a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének online konferenciáján.

Előadásában elmondta, hogy Magyarország az EU-tagállamok között az átlagos 80 euró/hektár AÖP-támogatással a középmezőnyben helyezkedik el a támogatás mértékét illetően. Négymillió hektárra adtak be AÖP-kérelmet a magyar gazdálkodók, amelyből 3,5 millió hektár szántó, 240 ezer hektár Natura 2000 gyep, 247 ezer hektár nem Natura 2000 gyep és 4000 hektár ültetvény. Összesen 62 ezer gazdálkodó választott AÖP gyakorlatot, melyek közül a legnépszerűbb a talajkondicionálók és talajbaktériumok használata volt.

Ez összhangban van azzal, hogy az EU többi tagországához hasonlóan a magyar AÖP-ben is a talajvédelem a legfőbb prioritás.

Változások az AÖP-ben

Januárban lehet válasz arra az Európai Bizottságtól, hogy milyen szakmai változtatások élesednek az AÖP-ben, a következők kapcsán tett javaslatokat a magyar agrártárca:

Gyepterületeken választható gyakorlatok változásai:

  • Új gyakorlat: a kaszálást követően minimum 10 centiméteres tarlómagasság meghagyása (1 pont)
  • Új gyakorlat: a gyepterületek legalább 50 százalékának legeltetése őshonos haszonállat-fajtával (1 pont)
  • Módosuló gyakorlat: az alternáló kasza mellett hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használata.
  • Kizárólag nem Natura 2000 gyepterületen választható gyakorlat a gyepterületek megőrzése tábla helyett üzemi szinten az előző évi gyepterületekhez viszonyítva parcellaszintű megőrzéssel, míg az ideiglenes gyepek elhelyezkedése változhat.

Ültetvényes gyakorlatok változásai:

  • Lehetővé válik egyes speciális ültetvények (rövid vágásfordulójú, sarjaztatásos energiaültetvények, ipari faültetvények és bizonyos energianád-ültetvények) részvétele.
  • A biológiai ágens alkalmazása gyakorlat kiegészül a feromonos légtértelítéssel.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Mi történik, ha nem tudom teljesíteni az AÖP-gyakorlatot?

A jelenlegi szabályok szerint nem teljesítés esetén elbukja a támogatást a gazdálkodó, legyen szó akármilyen mértékű elmaradásról. Ez most változik, azaz már 2023. évi támogatások esetén is érvényes, hogy részleges teljesítés is elfogadható, ezzel együtt sávos szankciórendszert vezetnek be:

  • Ha a mezőgazdasági termelő minden földhasználati kategóriában teljesíti az összes gyakorlatot, 100 százalékos a kifizetés.
  • Ha csak egy kategóriában nem teljesíti a választott gyakorlatot, de a gazdaság teljes területének 70 százalékán igen, akkor 50 százalékos a kifizetés.
  • Ha csak egy kategóriában nem teljesíti a választott gyakorlatot, de a gazdaság teljes területének 50 százalékán igen, akkor 30 százalékos a kifizetés.
  • Ha a gazdálkodó egynél több kategóriában nem teljesíti a vállalást vagy a teljes terület több mint 50 százalék nem teljesíti a vállalt gyakorlatokat, akkor nincs kifizetés.


A KAP Stratégiai Terv első módosítása természetesen nem csak az AÖP-t fogja érinteni, többek között az alábbiakban is várhatóak változások:

A feltételességben változik a HMKÁ 4., 6., 8, illetve módosítások várhatóak a kis vizes élőhelyek és a gyomosodás szabályainál. A kis vizes élőhely támogathatóvá válik nemcsak szántón, hanem gyepterületen is. Ökológiai határsáv néven egyesítik táblaszegélyt, a fás-cserjés sáv és a magányosan álló fa kategóriákat. A felszíni vizek diffúz szennyezésének elkerülése érdekében a HMKÁ 4. szabályok kiegészülnek: talaj- és növénykondicionáló szereket sem lehet használni a parti sávban a műtrágyák és növényvédő szerek mellett. Új ágazati beavatkozásokat dolgoznak ki a zöldség-gyümölcs (termelő szervezetek számára) és a borászati ágazatban. Új állatjóléti beavatkozás várható a hús hasznosítású szarvasmarhák esetében.

Indexkép: Agrárminisztérium