Hamarosan indul a borászati pályázat 2024, ami a borászati gépek beszerzését támogatja.

A támogatási lehetőségről Hunya Péter, a Duna Steel Tech Kft. tulajdonosa árult el részleteket. A vállalat hosszú ideje foglalkozik borászati gépbeszerzési pályázatban beszerezhető gépek, tartályok gyártásával, ráadásul a pályázat adminisztrációs feladatainak elvégzésében is gyakorlottak – így nem fordulhat elő az, hogy a beszerzett gépet mégsem mégsem tudja elszámolni a pályázó.

Miért érdemes MOST nekiállni a tervezésnek?

1. Az építési munkákat megelőzően tervezésre, költségvetés-készítésre van szükség.

2. A technológiai fejlesztésekhez ajánlatok összeállítása szükséges, amik elkészítése időigényes.

3. Nagyobb beruházásnál a megfelelő szakemberek megkeresése, bevonása indokolt lehet.

4. Az alapos tervezés akár több hónapot is igénybe vehet.

Az utóbbi évek gyakorlata alapján az alábbi feltételekre lehet számítani. A pontos részletek a hamarosan megjelenő felhívásban lesznek rögzítve.

Ki pályázhat?

Támogatást igényelhet a tervek szerint minden működési engedéllyel rendelkező, borászati termékek előállításával, kiszerelésével vagy tárolásával foglalkozó vállalkozás vagy természetes személy, amennyiben a következő feltételeknek megfelel:

  • az igényelt berendezések esetében nem rendelkezik érvényes támogatási okirattal más program keretében;
  • nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak;
  • az üzem rendelkezik az üzemeltetési helyre vonatkozó adóraktári engedéllyel vagy egyszerűsített adóraktári engedéllyel (kivéve a kisüzemi bortermelőket),
  • az elmúlt három évben a borászati hatóság nem zárta be véglegesen, vagy nem függesztette fel ideiglenesen a borászati üzemet.

erjesztőtartály

Magas minőségű erjesztőtartályok szerezhetőek be a borászati gépbeszerzési pályázat keretében – Fotó: Duna Steel Tech Kft.

Mekkora összegre lehet pályázni?

Előreláthatólag a maximális borászati gépbeszerzési támogatási összeg 100 millió forint, melynek mértéke függ a beruházás helyétől és attól, hogy őstermelő vagy nagyvállalat a pályázó.

Mire lehet pályázni?

Az eddigi gyakorlat alapján: új borászati tartályok, gépek és technológiai berendezések beszerzésére lehet pályázni, emellett támogatásra jogosultak azok a tevékenységek is, amelyek az adatszolgáltatást, bejelentési és nyilvántartási kötelezettségek teljesítését segítik, beleértve a vállalatirányítást és ügyvitelt támogató hardver- és szoftverbeszerzést, valamint a hardver- és szoftverfejlesztést.

A támogatásból beszerezhetőek azok az új, első üzembe helyezésre szánt borászati gépek, amelyek a szőlőfeldolgozást, a borászati technológiai folyamatokat, az üzemen belüli anyagmozgatást, anyagtovábbítást, raktározást és csomagolást támogatják. Lehetőség van napenergia hasznosítására szolgáló napelem- vagy napkollektorrendszerek beszerzésére és üzembe helyezésére is a pályázat keretében.

Mennyire biztos, hogy elindul a pályázat?

Szerencsére a pályázat kerete az Európai Mezőgazdasági és Garancia Alapból biztosított, így a támogatás kifizetése körül nincs bizonytalanság. Több éves gyakorlatunk van nem csak a gépek, hanem a pályázathoz szükséges dokumentáció előállításában is, így velünk zökkenőmentes lehet a gépbeszerzés és a pályázat elszámolása" – hangsúlyozta Hunya Péter.

Miért fontosak a professzionális erjesztőtartályok?

A borászatok egyre inkább elmentek a reduktív erjesztési technológia irányába, aminek az az oka, hogy egyre népszerűbbek a rozék és a könnyed, zamatos borok, mint például az Irsai Olivér.

A könnyed borok előállításához kifejezetten olyan erjesztőtartályok szükségesek, amelyekben az erjedés alacsony hőmérsékleten történik. A Duna Steel Tech Kft. tartályai hűtőrendszerre köthetőek, így szabályozható a hűtés hőfoka, ezáltal 12-15 fok körüli hőmérsékleten mehet végbe az erjedés. A hagyományos tartályokban akár 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, viszont az íz- és illatanyagok megőrzéséhez alacsony hőfokra van szükség. A Duna Steel Tech Kft. erjesztőtartályai pontosan erre vannak optimalizálva.

Válasszon ön is magas minőségű alapanyagokból, ellenőrzött gyártási technológiával előállított és magas minőségű szerelvényekkel ellátott erjesztőtartályt!

Duna Steel Tech Kft.

Hunya Péter, tulajdonos

+36 25 220 788
+36 70 265 6798

iroda@dunasteeltech.com

dst