May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója, a Pécsi Méhész Egyesület elnöke a következő tudnivalókat közölte a támogatás igénybevételével kapcsolatban:

• A varroa atka, illetve az egyéb kártevők, betegségek elleni védekezésre szolgáló szerekre április 6-ig nyújtható be támogatási kérelem, melyhez a kérelembenyújtás évében érvényes OMME-tagsági viszony megléte szükséges.

• Emellett vándorlást segítő, valamint mézkinyerési eszközökre lehet benyújtani támogatási igényt, amelynek határideje június 2-a.

• A nemzeti program idén is elindul, az előző évhez hasonlóan ismét lehetőség lesz a méh­családonkénti ezer forintos támogatás igénylésére február 1-jétől március 1-jéig. Ez a méhcsaládok egészségügyi kondíciójának megőrzésére szolgáló támogatás.

méhész

Amennyiben a méhész nem biztos a bejelentett méhcsaládok számában, azt a Nébih oldalán ellenőrizheti – fotó: Shutterstock

Amennyiben a méhész nem biztos a bejelentett méhcsaládok számában, azt a Nébih oldalán ellenőrizheti. A benyújtás módja megegyezik a tavalyival, azaz elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással történik az erre a célra rendszeresített űrlapkitöltő felületen.

May Gábor arra is felhívta a bama.hu-n a figyelmet, hogy a méhészeti termékek fogyasztásával az influenzaszezonban és a koronavírusjárvány-helyzetben különösen jót teszünk egészségünknek, immunrendszerünknek.