A támogatásra 2022. január 17-től 2022. február 20-ig pályázhatnak a BAR 2022 kárenyhítő program keretében azon vállalkozások, melyeknek 2020. február 1. és 2023. december 31. között a Brexit hatásaként felmerült és tervezett vesztesége keletkezett - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Hivatal tájékoztatójában.

brexit

Azok a vállalkozások pályázhatnak, akiknél a Brexit hatásaként felmerült és tervezett veszteség keletkezett — fotó: pixabay.com

A pályázat Budapest kivételével az egész országban megvalósítható

A támogatásra 11,8 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.  Ebből vállalkozásonként minimum 3 millió forint, maximum 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, figyelembe véve az előre meghatározott +2%-os adminisztratív terhekből eredő kompenzációt.

A pályázat iparági korlátozások nélkül Budapest kivételével az ország egész területén megvalósítható. A nyertes pályázók előleg formájában igényelhetik a támogatás 50%-át.

A Brexit hatásának tekinthető és így jogosulttá válik a cég a kárenyhítésre,ha:

  • január 31. és 2020. december 31. között olyan rendelést töröltek, melyet igazolni tud dokumentumokkal,
  • visszaesett a Brexittel a közvetlen vagy közvetett exportja,
  • az ellátási láncában biztosított termékhez és/vagy szolgáltatáshoz nem jutott hozzá és ebből hátránya származott,
  • logisztikai többletköltsége keletkezett,
  • csökkent a korábbi haszonkulcsa vagy eredménye, melyhez 3 évre visszamenőleg fel kell tüntetni az export/import bevételek vagy az export értékesítés pontos összegét.


Legalább három lezárt üzleti év igazolására van szükség

A támogatási kérelmek az EPTK rendszerben adhatók be, melyhez szükség van legalább 3 lezárt üzleti év igazolására. Az elszenvedett károk bemutatására kiindulási alapot adhat az A60 EU jelentés nyomtatványa is.

A projektbe legalább 2, legfeljebb 4 mérföldkövet szükséges tervezni

Az elszámolható költségek közt megjelenik az N kategória szerint teherautó és furgon is, de infrastruktúrális, ingatlan vagy energiahatékonyságot támogató beruházás vagy technológiai fejlesztést eredményező eszközbeszerzés is megvalósítható. Az eszközök beszerzéséhez 3 darab  árajánlat bemutatása, vagy kereskedelmi forgalomban kapható eszközök esetében érvényes árlista csatolása szükséges.

További információ itt érhető el.