A Napenergia Plusz Program pályázati felhívás célja a bruttó elszámolás logikája mentén az, hogy a háztartások saját célú termelését és felhasználását, valamint energetikai szempontú öngondoskodását ösztönözze.

Január 15-én előregisztrációval kezdődik a pályázás, a Gordius Solutions Tender Kft. szakértői sorolták fel, hogy mire van szükség a regisztrációhoz:

 • hiteles teljes tulajdoni lap másolata;
 • ha a pályázó tulajdonjoggal rendelkezik a fejlesztendő ingatlanban:
  • ha a pályázó nem 1/1 arányú tulajdonosa a lakóingatlannak, valamennyi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatára szükség van,
  • ha a lakóingatlan haszonélvezeti joggal terhelt, a haszonélvezeti joggal bíró személy(ek) hozzájáruló nyilatkozata(i) is szükségesek;
 • amennyiben a pályázó haszonélvezeti joggal rendelkezik:
  • a lakóingatlanban tulajdonjoggal bíró valamennyi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozata;
  • ha a lakóingatlanon több személy is haszonélvezeti joggal bír, a pályázó mellett valamennyi haszonélvezeti joggal bíró személy hozzájáruló nyilatkozata szükséges;
 • ha a pályázó lízingszerződéssel rendelkezik, szükség van a lízingszerződésre és a lízingbe adó hozzájáruló nyilatkozatára;
 • meghatalmazás (ha az előregisztrációs kérelem, illetve ezt követően a támogatási kérelem meghatalmazott útján kerül benyújtásra);
 • gondnoki nyilatkozat (ha a pályázó cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezett nagykorú magánszemély);
 • a pályázó személyi okmányai: személyi igazolvány, magyarországi állandó lakcímet igazoló lakcímkártya, magyarországi adóazonosító jelet tartalmazó adóigazolvány vagy az adóhatóság által kiállított igazolás);
 • az előregisztrációs kérelem benyújtását megelőző legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó villamosenergia-számla.

Sikeres előregisztrációt követően folyamatosan be lehet nyújtani a pályázatokat a keret kimerüléséig, nem érdemes halogatni a benyújtást!

Hirdetés – 

A pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Ki pályázhat napelemre a Napenergia Plusz felhívás keretében?

A Napenergia Pluszban nincs területi korlátozás, Magyarország területéről bármely nagykorú magánszemély pályázhat. Jövedelmi korlát sincs (a korábbi pályázatra az átlagosnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők adhattak be kérelmet), az ingatlan kapcsolatban pedig az a kitétel, hogy lakóház legyen. A pályázat elbírálása során a tulajdonosi szerkezetet fogják megvizsgálni: ki vannak zárva azon ingatlanok, amelyek vállalkozás székhelyeként, telephelyeként vannak nyilvántartva, tehát ez a felhívás kifejezetten a lakossági fejlesztéseket támogatja, nem a vállalkozások beruházásait.

Mire lehet pályázni pontosan?

Elszámolható költség a napelem, az inverter és az akkumulátoros tárolóegység, illetve a műszaki követelmények teljesítésével kapcsolatos költségek. A inverter mérete minimum 4 kilowatt, maximum 5 kilowatt kell, hogy legyen. Az akkumulátoros tárolóegység mérete 7,5-10 kilowatt között lehet. A napelempanelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet.

A Napenergia Plusz Program a helyrajzi számon belül nem zárja ki a lakóingatlan tetejétől eltérő telepítési helyen történő kivitelezést. 

Mennyi támogatás nyerhető el?

66 százalékos támogatási intenzitás mellett maximum 5 millió forint támogatást lehet elnyerni. Az előzetes kalkuláció szerint mintegy 15 ezer támogatott pályázat várható, a teljes keretösszeg 75 milliárd forint.

Az előző lakossági napelemes pályázat keretében 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, közel 3 millió forint értékben lehetett napelemet telepíteni. Azok pedig, akik a mintegy 11,3 millió forintos támogatási összeggel kiírt célterületre adtak be kérelmet, komplexebb, fűtéskorszerűsítéssel, nyílászárócserével és tárolóberuházással együtt tudták megvalósítani a fejlesztést. Az új felhívásban viszont nincs komplex ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos célterület.

2024. januárjában lehet beadni az előregisztrációs kérelmeket a Napenergia Plusz Programban – Fotó: Shutterstock

"Előzetes piaci információk szerint 6,5-7 millió forintba fog kerülni a legnagyobb rendszer, ami elszámolható lesz a Napenergia Plusz programban. Főként olyan ingatlan esetében fogja megérni a beruházás, amelynek átlagosan körülbelül 7000 kilowatt az éves fogyasztása. Körülbelül 7 éves a megtérülés idővel számolhatnak azok, akik belevágnak. Fontos, hogy a felhívásban az is szerepel, hogy csak olyan tárolóeszköz építhető be, amire 10 év termékgaranciát vállal a kivitelező" – hangsúlyozta Mokri István, a Gordius Solutions Tender Kft. lakossági divíziójának vezetője.

A pályázattal kapcsolatban nemrégiben élesedett néhány pontosítás:

 • A mérőhely szabványosítása és legfeljebb 3*20 A-es fázisbővítése támogatható tevékenységként összesen maximum 600 ezer forintig számolható el. Az e tételektől külön kezelendő előkészítési és adminisztratív költségekre a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható.
 • A fejlesztés kapcsán kötelező garanciális időszakokat a várható megtérülési időhöz igazítják. Ennek megfelelően a rendszergarancia, a kivitelezői garancia, valamint a napelemre, az inverterre és a tárolóra vonatkozó termékgarancia időtartamát egyformán 10 évben határozza meg a módosított kiírás.
 • Az iparági vállalkozásokat érintő egyik legfontosabb változás, hogy kizárólag a generálkivitelezőknek kell regisztrálniuk a programban, az általuk igénybe vett alvállalkozók regisztrációja nem szükséges.