A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázati felhívás végleges változatának megjelenésekor sok gazdát szíven ütött, hogy a tervezett 5%-os, precíziós, digitális szolgáltatásokra fordítandó összeget 7%-ra növelték.

Nem korlát, lehetőség

A 7%-os összeg egy maximális támogatással kihasznált pályázat esetében azt jelenti, hogy akár 35 millió forintot is szükséges betervezni szolgáltatásokra: például farmmenedzsment szolgáltatásokra, digitális átállás támogatására, precíziós talajmintavételre, agrometeorológiai adatok alapján történő növényvédelmi előrejelzést nyújtó szolgáltatásokra, anyagkijuttatási tervek és térképek készítésére, precíziós képzésekre,.

Ez akkor óriási összeg, ha nem akarjuk hasznát venni az adatainknak!

permetezés

Precíziós gazdálkodás és digitalizáció – Fotó: Shutterstock

A támogatás legnagyobb értékét a digitális adatok hasznosítása jelenti

Sok gazdálkodó belevágott már a precíziós gazdálkodásba, sőt egyre többen alkalmaznak a felhívásban felsorolt szolgáltatások közül többet is, de ez a pályázat most igazi előrelépést hozhat a mezőgazdaság valódi digitális átállásában, az adatok gyűjtésében, azok felhasználásában, kezelésében. Az összegyűjtött adatok használata, az azok alapján történő döntések, a jó következtetések levonása lehetővé teszi, hogy drámaian növeljük a hatékonyságukat.

Magasabb hozamokat, hatékonyabb és az időjárásnak kevésbé kitett gazdálkodást ígér az adatok okos felhasználása!

A most, precíziós és digitális adatkezelési szolgáltatásokra pályázó gazdálkodók rövid időn belül azt fogják észrevenni, hogy a mezőgazdasági gépük egy korszerű farmmenedzsment szoftverrel kommunikál, a manuális adatrögzítést elfelejthetik (csak az adatok ellenőrzésére lesz szükség). Össze tudják hasonlítani a saját gazdálkodásuk adatait más gazdák termesztés-technológiájával, hozamaival, így tudni fogják, hogy érdemes-e növelni a tápanyagellátást, változtatni a vetőmagnormán, a növényvédelemre nagyobb gondot fordítani vagy a munkaműveletek időzítésén javítani a jobb eredményekért.

Kell egy jó partner!

Ahogyan a lakosság digitális írástudatlanságában sem egyik pillanatról a másikra állt be fordulat, úgy a mezőgazdaság digitalizációja sem fog menni pénzügyi és szakmai támogatás nélkül. Szerencsés helyzet, hogy támogatásból finanszírozhatók most ezek a rendszerek. Az AgroVIR Kft. a most elkészült AgroVIR4Connect digitális megoldása többek között ezekkel az alkalmazásokkal tudja előre lendíteni a digitális átállást:

  • WORKS alkalmazás: nagyban megkönnyíti a munkaidő-nyilvántartás adminisztrációját.
  • CONNECT alkalmazás: minden adatot, amelyet a gép „adni tud”, összegyűjt, pl. felhasznált üzemanyag, teljesített terület, kijuttatott input anyag mennyiségét, stb. – ezeket az adatokat a gazdálkodónak csak ellenőriznie kell.
  • Benchmarkok, adatösszehasonlító statisztikák: mintegy 300 gazdálkodó gazdálkodási adatait anonim módon, nem felismerhető formában közösségi adatként teszik elérhetővé a többi gazdálkodó számára. Így lehetőség van arra, hogy a gazda képet kapjon arról, hogy mások milyen költséggel, mennyi gépi erővel oldják meg ugyanazt a feladatot.

A gazdálkodási adatok összehasonlíthatóak – nagy segítség a döntéshozásban – Fotó: AgroVIR Kft.

Fontos! A pályázatnak az is része, hogy a gazdálkodóknak digitalizációs tervet kell készíteniük, tehát be kell mutatniuk, hogy jelenleg milyen digitalizációs szinten áll a gazdaságuk, és milyen szintet szeretnének elérni a projekt megvalósításának ideje alatt. Ez nem egy céltalan elvárás, hiszen hamarosan digitális adatokkal kell tudni bizonyítani, hogy például sikerült csökkenteni a kijuttatott növényvédő szer vagy műtrágya mennyiséget a támogatások igénybevételéért. Ehhez viszont nélkülözhetetlen a szükséges szoftver beszerzése, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele, az adatoknak csak ezekkel a támogató rendszerekkel lesz értelmük és hasznuk.

Szoftvert is lehet venni a pályázatból

Sokak számára kevéssé ismert tény, hogy a precíziós pályázat keretében a szükséges farmmenedzsment szoftver is beszerezhető, hiszen az önállóan támogatható tevékenységek között szerepel ez a tétel:

mezőgazdaság digitális átállásához szükséges döntéstámogató eszközök, programok, szoftverek (pl.: automatizált növényvédelmi előrejelző rendszer és agrometeorológiai szenzorok és állomások kiépítése, egyéb szenzorok, drónok) beszerzése.

Az AgroVIR Kft. megoldást ad  a precíziós gazdálkodást és a digitális adatokon alapuló okos gazdálkodást választóknak s, akik a szükséges szolgáltatást nyújtani tudó partnert keresik! A cég több, mint egy évtizede segíti hazai és külföldi gazdálkodók digitális átállását, de a precíziós és digitális eszközök egyre könnyebb elérhetősége miatt ma már mindenki számára elérhetőek a szolgáltatásai.

termőföld

A támogatás legnagyobb értékét a digitális adatok hasznosítása jelenti – Fotó: AgroVIR Kft.


Jó tudni, hogy bár a szolgáltatásokra minimális 7 %-ot kell betervezni, de nem szükséges igénybe venni a felhívásban felsorolt összes szolgáltatást! Ki kell választani azt/azokat, amivel a leginkább elő tudja a gazda lendíteni a gazdasága digitális átállását, és arra kell fordítani ezt a 7 %-ot.


A választásban, a digitalizációs terv elkészítésében, szoftverbeszerzésben, a legjobb megoldás megtalálásában pedig segít az AgroVIR Kft.

A pályázat első beadási szakaszhatára augusztus 9. Habozni nem érdemes, mert ugyan lesznek még idén benyújtási határidők, de a jelenlegi állás szerint november 19-én lezárul a pályázat. 

Vágj bele a digitalizációba, keresd az AgroVIR Kft. munkatársát!

AgroVIR Kft.​
2040 Budaörs, Kinizsi u. 30.
info@agrovir.hu
Közösségi oldal: facebook.com/agrovirglobal