A KAP menetrend ütemezésében történtek változások, kisebb csúszás várható a pályázatok kiírását illetően, a tervekről Miklovicz Pétert, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, aki több, mint 10 év tapasztalattal rendelkezik az agrár támogatások terén.

A forrás továbbra is 2900 milliárd Ft

Továbbra is 2900 milliárd Ft keretösszeget különítenek el a KAP menetrendre! Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók garantáltan az eddigi legnagyobb támogatásokhoz jutnak majd hozzá.

Már számos pályázat lezajlott, év elején főleg az erdőgazdálkodási pályázatok jelentek meg néhány innovációs program mellett, illetve 2024 első felében nagy szerepet kapott az öntözésfejlesztés is, 102 projekt nyert támogatást, több mint 41 milliárd forint értékben.

kertészet

Kertészetek korszerűsítésére, kertészeti ültetvénytelepítésre is lehet pályázni – fotó: pixabay.com

A pályázatok nagy része hamarosan beadható!

Hetek óta a KAP menetrend megjelenésére várunk, most pedig végre megérkezett és bejelentették a végleges beadási határidőket is!

Az Élelmiszeripari üzemek fejlesztésének támogatása keretében is két felhívás nyílt, a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása a nagyobb vállalkozásoknak, amelyben szeptember 17-től lehet szakaszokban akár 5 milliárd Ft támogatást igényelni. A kisebb cégeknek pedig itt a Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása pályázat, ahol augusztus 13-tól lehet 200 millió forintra pályázni.

A kertészetek számos támogatáshoz juthatnak, a Kertészetek korszerűsítése, üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és postharvest fejlesztések támogatása pályázat szeptember 24-től szakaszosan nyújtható be. A Kertészeti ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés pályázat pedig támogatja a gyümölcstermő-, gyógy-, aroma és fűszernövény-, borszőlő- és komló ültetvények telepítését, korszerűsítését, az ehhez szükséges eszközök és gépek beszerzését és az öntözési infrastruktúra kialakítását. Erre akár 500 millió Ft igényelhető.

Ősszel érkeznek az Állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatok, a díszkertészetek akár 36,5 millió Ft támogatásban részesülhetnek és a vízgazdálkodás és öntözési közösségek létrehozására is megnyílnak pályázatok. Továbbá megnyílik a nagy sikerű Fiatal gazda pályázat, amelyben a tervek szerint 40.000 euró szabadon felhasználható, előfinanszírozott támogatást igényelhetnek a fiatal gazdálkodók.

A következő pályázatok részletes felhívására még várunk!

Hamarosan érkeznek a vidékfejlesztési LEADER pályázatok, amelynek keretében a helyi kisvállalkozások is pályázhatnak eszközbeszerzésre, telephely kialakítására és bővítésére, illetve további fejlesztésekre pályázhatnak.

2025 januárjában is folytatódik a pályázati dömping, ekkor várható A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésének támogatása pályázat! Az igényelhető támogatás várhatóan 60 000 euró vissza nem térítendő, szabad felhasználású támogatás. Év elején érkezik a Gazdaságátadási pályázat is, amelyben az átadó és az átvevő is támogatásban részesülhet. Továbbá várható precíziós gazdálkodásra és Kertészeti gépbeszerzésre vonatkozó pályázatok.

Hirdetés – gordius

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

 

Az új KAP menetrend több időt ad a felkészülésre!

A mezőgazdasági pályázatok esetében kifejezetten bonyolult a kérelmek benyújtása, rengeteg dokumentumra van szükség a pályázat benyújtásakor, és az egész fenntartási időszakban is – hibás megvalósítás esetén pedig akár a teljes támogatási összeg visszafizetésére kötelezhetik a  pályázót.

Mi azt javasoljuk, hogy a pályázat előkészítésén semmiképp nem érdemes időt és energiát spórolni! Tanácsoljuk, hogy konzultálj egy szakértő pályázatíróval, aki fel tudja mérni az egyéni helyzeted és segít a jó nyertes pályázat kialakításában. Olyan pályázati szakértőt érdemes keresni, aki kellő tapasztalattal rendelkezik agrár pályázatokban. Ugyanis megnyerni a támogatást nem elég, a jó nyertes pályázat mindig  megvalósítható is, a gyakorlatban is teljesíthető kötelező vállalásokkal.