A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Nemzeti Exportvédelmi Program (NEP) két támogatási konstrukción keresztül valósul meg. A Külpiacra jutási támogatás keretében a 2 milliárd forintos keretösszegből minimum 3, legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő forrás pályázható többek között például nemzetközi értékláncba való bekapcsolódásra, külpiaci versenyben való helytállásra, vagy export területi diverzifikációjára.

A program hozzájárul, hogy a hazai vállalkozások a termékeiket Magyarországtól távol eső helyeken is értékesíteni tudják – fotó: iStock

A támogatás intenzitása a támogatott tevékenységtől függően 50-60%, a támogatott projektek megvalósításának maximális időtartama legfeljebb 15 hónap. A felhívásra minden magyarországi székhellyel és jogi személyiséggel bíró, legalább egy lezárt üzleti évvel, exportbevétellel rendelkező mikro- kis- közepes és nagyvállalat pályázhat.

A pályázat rugalmas feltételekkel rendelkezik, például nincs fenntartási kötelezettség, 100%-os előleg kifizetés, a beérkezett pályázatokat azonnal feldolgozzák és az ügyintézés elektronikusan történik. A felhívás már elérhető a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján. A pályázaton történő részvétel érdekében regisztráció szükséges, amely a pályázat teljes időtartama alatt folyamatosan elérhető. A pályázatok benyújtása augusztus 3-tól lehetséges.

Emellett meghirdették a külpiaci növekedés támogatása projektet is, amely 23 milliárd forint keretösszeggel indul a magyar vállalatok külföldi beruházásainak támogatására. A pályázati felhívás már elérhető, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján, a benyújtás, amely szintén regisztrációhoz kötött augusztus 25-től indul.

A pályázati felhívás, és a pályázatok regisztrációs linkje a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján a Nemzeti Exportvédelmi Programon belül érhető el.